Region

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Podržavamo Otvoreni Balkan ukoliko je otvoren za sve države i usklađen sa principima EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

09:49

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Podržavamo Otvoreni Balkan ukoliko je otvoren za sve države i usklađen sa principima EU
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Podržavamo Otvoreni Balkan ukoliko je otvoren za sve države i usklađen sa principima EU - Copyright Prinstscreen YouTube/USEmbassyPodgorica

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izjavila je da Vašington podržava Otvoreni Balkan uz uslov da je ta inicijativa "potpuno i ravnopravno" otvorena za svih šest država Zapadnog Balkana i da bude potpuno usklađena sa principima Evropske unije.

"Nema fusnota, nema posebnih uslova. Dakle, dok god je otvoren za sve i dok su svi principi unutar Otvorenog Balkana u potpunosti usklađeni sa onim uslovima koje bi EU očekivala u procesu pristupanja. To su uslovi", rekla je Rajnke u intervjuu za Glas Amerike.

Prema njenim rečima, to bi zemljama Zapadnog Balkana pružilo šansu da izgrade svoje ekonomije, da rade na uspostavljanju normi i regulatornih principa za slobodno kretanje ljudi, dobara i sredstava i da budu spremnije dok se bude približavalo pristupanje EU.

Ambasadorka SAD je rekla i da bi sve verske zajednice u Crnoj Gori trebalo da budu tretirane pravedno i ravnopravno.

Odgovarajući na pitanje o statusu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i Temeljnom ugovoru, ona je istakla da SAD snažno veruju u slobodu veroispovesti i da bi svi građani Crne Gore i svake demokratske zemlje trebalo da budu u mogućnosti da slobodno praktikuju svoju veru, bez ograničenja.

"Moj savet vladi je da osigura da se odnosi sa svim verskim zajednicama tretiraju ravnopravno i pravedno. Ni jedna verska zajednica ne bi trebalo da bude tretirana kao posebna ili povlašćena", rekla je Ranke.

Dodala je da ne može da govori o samom ugovoru, jer ne zna šta potencijalni pregovori konkretno obuhvataju, ali da bilo koji sporazum mora biti srazmeran onome što će imati bilo koja druga zajednica.

Na pitanje da li bi ugovor trebalo ponuditi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Rajnke je odgovorila da bilo koja registrovana zajednica mora biti tretirana ravnopravno. 

Komentarišući nedavnu ocenu izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru o direktnom uticaju Srpske pravoslavne crkve na dešavanja u Crnoj Gori i tvrdnje pojedinih eksperata da je ona instrument ruskog uticaja, Rajnke je rekla da ima mnogo poruka u medijima i naročito na društvenim mrežama koje precenjuju uticaj jedne ili druge verske zajednice.

Naglasila je da je religiji mesto u veri njenih sledbenika, a ne u politici. Na direktno pitanje da li je brine ruski uticaj kroz Srpsku pravoslavnu crkvu, Ranke je odgovorila da je brine ruski uticaj kroz bilo koji kanal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa