Region

Dodik: Ustavni sud BiH je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

21:30

Dodik: Ustavni sud BiH je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska ide svojim putem i nastaviće da radi ono što misli da je najbolje za nju, Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom, izjavio je srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud BiH je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja, prenela je RTRS.

"Meni to deluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske - odmah imaju pravo na sve", rekao je Dodik novinarima u Doboju povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine pojedine odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključke o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku.

Dodik je kazao da je cilj Srpske da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda BiH nema šanse.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. maja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavnickom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi sa donošenjem osporenih odredaba Deklaracije i zaključaka Narodne skupštine RS o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja, a odluku je doneo po zahtevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rešavanje spora između BiH i Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa