Region

Abazović: Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru odnosa, više koraka napred

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

30/06/2022

-

17:46

Abazović: Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru odnosa, više koraka napred
Abazović: Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru odnosa, više koraka napred - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je najbolja vest posle dvodnevne posete Beogradu, tokom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicma Srbije, to što su, kako kaže, konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa, koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.

Abazović je rekao da su odnosi dve zemlje neopravdano bili opterećeni u prethodnom periodu.

"Došli smo do dva-tri konkretna rešenja vezano za platni promet. Krećemo sa platnim prometom, odnosno procedurom za rešavanje platnog prometa između dve države", kazao je Abazović u intervjuu za RTS.

Istakao je da su obezbedili i nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, čime će, kako kaže, biti umanjena potencijalna kriza.

Abazović je naveo da su ostala i neka pitanja koja tom posetom nisu mogla biti rešena, ali koja su, kako kaže, na stolu i koja će, ako bude ovakve energije, sigurno biti rešena u narednom periodu.

"Mi bismo voleli da preko noći možemo sve da rešimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po meni neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unapred, više koraka unapred", naglasio je crnogorski premijer.

Kada je reč o Temeljnom ugovoru koji Crna Gora treba da potpiše sa SPC, a čiji je radni tekst objavljen neposredno pred njegovu posetu Srbiji, Abazović je podsetio da se na tom dokumentu u Crnoj Gori radi od 2012. godine.

"Bez obzira što i tamo postoje ljudi koji imaju tu kolektivnu amneziju, koja je produkt političkih interesa, a ne baš zaborava, radi se u kontinuitetu, radilo se 10 godina. Meni je žao što se to nije završilo u nekom prethodnom periodu, verovatno onda ne bismo danas razgovarali o ovome, ali 43. Vlada je odlučna da sva pitanja, a narocito ona koja značajnije opterećuju javnost, tretira odmah", rekao je Abazović.

Naglasio je da će imati jednak tretman prema svim verskim zajednicama i da, kako i Ustav predviđa, država treba da se bavi državnim poslovima, pošto je sekularna, a crkva, dodao je, da se bavi svojim poslovima.

Abazović je najavio je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, u terminu o koji će tek biti dogovoren.

Komentari (0)

Evropa