Region

Dodik: Ako nas terate da biramo imeđu RS i EU biramo Srpsku

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

17:24

Dodik: Ako nas terate da biramo imeđu RS i EU biramo Srpsku
Dodik: Ako nas terate da biramo imeđu RS i EU biramo Srpsku - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Centralizacija BiH kroz evropski put BiH neće proći i ako nas terate da biramo između toga da izgubimo Republiku Srpsku da bismo bili u Evropskoj uniji, mi ćemo birati Srpsku, poručio je Milorad Dodik srpski član Predsedništva BiH.

"Želim da potvrdim da je naše političko opredeljenje članstvo i kretanje ka Evropskoj uniji, ali i apel Evropskoj komisiji da sa više pažnje pristupe BiH i da nam daju ipak neke realno sprovodive preporuke koje se mogu ispuniti", kazao je Dodik.

On smatra da je entuzijazam za ulazak BiH u Evropsku uniju značajno splasnuo, prenosi RTRS.

"Evropa je bila nepravedna prema BiH postavljajući uslove za koje je sama smatrala pogotovo Evropska komisija, da je veoma teško ispuniti, pogotovo ovih 14 prioriteta koju su sada postavljeni i tačno se zna da za nekoliko tih prioriteta nema saglasnosti da može da se postigne dogovor", istakao je Dodik.

S druge strane, kaže, veoma je pogrešno što je Evropska komisija počela u okviru tih 14 prioriteta da izdvaja samo one za koje ona ili ljudi iz Sarajeva misle da treba da se realizuju.

"To su oni koji dodatno centralizuju BiH, a ne rešavaju pitanje za koje smo mi zainteresovani, npr. pitanje visokog predstavnika, sudija Ustavnog suda BiH, stranaca koji se više ne bave samo zakonima nego i političkim dokumentima", naglasio je Dodik.

Sijarto: Sramota što BiH nije dodeljen kandidatski status

U Evropi vladaju veliki ekonomski i enegretski problemi, zato je obaveza svakog evropskog političara da učini sve da se poboljša bezbednost i stabilnost na našem kontinentu, izjavio je danas u Banjaluci ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

To bi, kako kaže, značilo ubrzanje integracije regije Zapadnog Balkana.

"Mi u Mađarskoj smatramo da je sramota Brisela što je ovoliko usporen ovaj proces i da nije u redu odluka Saveta Evrope što Bosni i Hercegovini nije obezbedio status kandidata. Mi Mađari podržavamo stabilnost i evropsku integraciju BiH. I to ne samo rečima, već i delima", rekao je Sijarto, prenela je RTRS.

On je napomenuo da se trenutno u BiH nalazi 134 mađarskih vojnika u sklopu mirovnih snaga.

Komentari (0)

Evropa