Region

Obeležena 80. godišnjica bitke na Kozari, Dodik: Stradanje Srba ne sme biti zaboravljeno

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

15:02

Obeležena 80. godišnjica bitke na Kozari, Dodik: Stradanje Srba ne sme biti zaboravljeno
Obeležena 80. godišnjica bitke na Kozari, Dodik: Stradanje Srba ne sme biti zaboravljeno - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, na obeležavanju 80 godina od Bitke na Kozari, da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku danas da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno, istakavši da je prošli bio vek srpskog stradanja, a da ovaj treba da bude vek srpskog ujedinjenja - "državnog i nacionalnog".

"Kozaračka epopeja živi i živeće", rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je istakao da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obeležavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je Kozara.

"Zato smo ovde zajedno i šaljemo jedinstvene poruke", rekao je Dodik.

Na centralno spomen-obeležje na Mrakovici, povodom obeležavanje 80 godina od Bitke na Kozari, položeni su venci.

Venac su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Vence su položili i izaslanik predsednika Srbije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministarka rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić.

Dodik je naglasio da svake godine na ovoj manifestaciji sećanja čuje saznanje o Kozari koje je uvek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi.

"Monstrum od NDH je organizovao logore za decu kroz koje je prošlo 32.000 kozaračke dece. Ta deca su bila jedina deca na svetu koja su imala svoj logor, to je uradila NDH, to je bila zvanična politika te države", rekao je Dodik.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Na Memorijalnom zidu centralnog spomenika na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na ovom području tokom Drugog svetskog rata.

Polaganju venaca prethodio je parastos, koji je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke.

Dodik je istakao da u političkom procesu Republiku Srpsku treba pripremati za odlučujuću odluku jer BiH, kako je naglasio, nije dobra ni za Srpsku ni za Srbe.

"Ona sprečava našu slobodu, razvoj, sprečava da možemo da dišemo punim plućima. Muslimani žele da zadrže BiH kao svoj definitivni cilj. Svet se promenio i ući će u novu konstelaciju, a mi treba da ostanemo jedinstveni i sigurni, povezani, snažni", rekao je Dodik.

Vulin: Srbija će učiniti skoro sve za mir, ali za slobodu baš sve

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je danas u Mrakovici,na obeležavanju osamdesete godišnjice od početka bitke na Kozari, da "Srbija nikome ne preti" i da će Srbija "učiniti skoro sve za mir, ali za slobodu baš sve".

"Srbija koju toliko beskrajno volimo, slobodna, uspravna Srbija koju vodi predsednik svih Srba, Aleksandar Vučić, nije Srbija koja će zaboraviti gde su Srbi. Ovo je Srbija koja čuva, brine, pazi, Srbija koja nikome ne preti i koja će učiniti skoro sve za mir, ali za slobodu baš sve", rekao je Vulin.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

On je istakao da ne postoji nijedna generacija Srba koja nije doživela svoju Kozaru i strahote mučenja i ubijanja, te da su kroz istoriju Srbi ubijani samo zato što su Srbi.

Vulin je istakao da je "dužnost ove generacije političara da stvori srpski svet" kako se Kozara, Jasenovac i "Oluja" nikada više ne bi desili srpskom narodu.

"Da je pravde, da je istine, danas bismo o Kozari govorili kao strašnom, velikom, nečovečnom stradanju, kao nečemu što se desilo jednom i nikad više, ali Kozara se desila i pre i posle Kozare i nema generacija u istoriji srpskog naroda koji nije doživeo Kozaru. Nema generacije ni pre ni posle Kozare ko nije doživeo da mu dete, oca, majku odvedu i da se više nikada ne vrate", rekao je Vulin.

Komentari (1)

Radovan Kojić

03.07.2022 19:25

Aleksandar Vulin: Srbija koju toliko beskrajno volimo, slobodna, uspravna Srbija koju vodi predsednik svih Srba, Aleksandar Vučić, nije Srbija koja će zaboraviti gde su Srbi. Ovo je Srbija koja čuva, brine, pazi, Srbija koja nikome ne preti i koja će učiniti skoro sve za mir, ali za slobodu baš sve – TAČKA…!!!

Evropa