Region

Konjević: Krivokapić nije poništio odluku o Sinjajevini, Crna Gora mora da ima vojni poligon

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

13:33

Konjević: Krivokapić nije poništio odluku o Sinjajevini, Crna Gora mora da ima vojni poligon
Konjević: Krivokapić nije poništio odluku o Sinjajevini, Crna Gora mora da ima vojni poligon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik crnogorske Vlade i ministar odbrane Raško Konjević izjavio je danas da Vlada Zdravka Krivokapića nije poništila odluku Vlade iz 2019. godine o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini.

Konjević je kazao da prethodna Vlada nije poništila zaključak vlade iz 2019. godine kojim je Sinjajevina određena kao vojni poligon, preneo je crnogorski portal CDM.

"Postojala je samo jedna informacija označena stepenom interno kojom se manje više ne kaže ništa i kojom se ne stavlja van snage ta odluka", kazao je Konjević, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Predraga Boškovića.

Odluku je, dodao je, nemoguće ukinuti.

"Zato što je obaveza i potreba da vojska Crne Gore prosto mora imati neki vojni poligon. Vojni poligoni su postojali dok postoje vojske", kazao je Konjević.

Kako je rekao, pre dve sedmice u Ministarstvu odbrane primili su predstavnike Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" i omogućili im da ostvare uvid u elaborat koji sadrži balističku procenu, kao i u rezulatate nultnog stanja životne sredine i biodiverziteta na toj lokaciji.

Konjević je kazao da je, u vrlo korektnoj komunikaciji konstatovano da su aktivnosti i analize koje je vojska sprovela, kao i pripremljena dokumentacija, u skladu sa dobrim praksama i standardima.

"Ministarstvo planira da zainteresovane subjekte upozna sa sličnim rešenjima za vojne poligone na lokacijama koji su popularne turističke atrakcije i parkovi prirode u Evropi", istakao je Konjević.

Zato će Ministarstvo odbrane organizovati posetu mešovite delegacije vojnim poligonima u Velikoj Britaniji, da vide kako se na njima organizuju vojni poligoni, iako su oni zaštićeni parkovi prirode.

Slično pitanje o Sinjajevini Konjeviću postavio je i poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović, na šta mu je Konjević poručio da ako neko misli da ima bolji lokalitet koji će poslužiti za potrebe vojske, pomoć je dragocena.

"Zar ne mislite da za ovih 10 godina ne bi dali neku alternativu da smo imali bolje od Sinjajevine", kazao je Konjević.

"Nije ovo samo bila odluka jedne vlade, nego više Vlada. U jednoj vladi je bio i DF. Bili ste politički odgovorni ukoliko ste smatrali da ta odluka treba da se ukine", istakao je Konjević.

Komentari (0)

Evropa