Region

Istekao rok za prijave kandidata za izbore u BiH: Među njima Komšić i Izetbegović, ali ne i Dodik

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

15:48

Istekao rok za prijave kandidata za izbore u BiH: Među njima Komšić i Izetbegović, ali ne i Dodik
Predsedništvo Bosne i Hercegovine - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Rok za podnošenje lista sa imenima kandidata koji će učestvovati na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra istekao je danas, potvrdili su iz Centralne izborne komisije, uz najavu da će nakon propisanih provera liste svih stranačkih kandidata biti objavljene do 18. avgusta.

Na listama su hiljade imena, jer se za učešće na izborima prijavilo čak 90 stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Za izbore koji su održani pre četiri godine, bilo je kandidovano više od 7.500 osoba.

Većina stranaka liste svojih kandidata dostavila je ranije, a poslednji dan za prijavu iskoristio je Demokratski front (DF), na čijem je čelu Željko Komšić. Komšić je potvrdio da će se boriti za još jedan mandat u Predsedništvu BiH kao hrvatski član državnog vrha.

On će tako popularnost među biračima odmeriti sa kandidatkinjom HNS-a Borjanom Krišto, koja je bila među kandidatima i 2010. godine, prenosi Hina.

U trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH učestovaće lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić iz opozicione Platforme za progres.

Milorada Dodika ove godine neće biti u trci za srpskog člana Predsedništva BiH, jer je on odlučio da se kandiduje za predsednika Republike Srpske, a sadašnja predsednica RS Željka Cvijanović boriće se za mesto u državnom vrhu.

Ona je 2014. bila kandidat za članicu Predsedništva, ali ju je pobedio Mladen Ivanić razlikom manjom od 7.000 glasova.

Ove godine glavni protivkandidat biće joj predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, politicar koji je već bio u Predsedništvu BiH , a obavljao je i dužnost predsednika RS.

Opšti izbori u BiH će biti održani za članove Predsedništva BiH, članove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, clanove Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, predsednika i potpredsednike RS, clanove Narodne skupštine RS, kao i za clanove skupština kantona u FBiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa