Region

Grupa građana Cetinja preti blokadom saobraćaja ako vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa SPC

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2022

-

10:19

Grupa građana Cetinja preti blokadom saobraćaja ako vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa SPC
Grupa građana Cetinja preti blokadom saobraćaja ako vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa SPC - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Grupa građana Cetinja preti blokadom saobraćaja u Crnoj Gori, ako vlada ne odustane od potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u formi koja je već predstavljena javnosti, jer, kako tvrde, tim dokumentom se "poništava prošlost i budućnost Crne Gore".

Cetinjani su najoštriji protivnici potpisivanja Temeljnog ugovora SPC, kao što su bili i protiv ustoličenja mitropolita crnogorskog primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru septembra prošle godine, kada su organizovali dvodnevne proteste.

Oni Joanikija smatraju predstavnikom tuđinske crkve na tronu Sv. Petra Cetinjskoga i, kako tvrde "izvršiocem" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa zadatkom da crnogorske crkve i manastire, kao i ostalu pravoslavnu sakralnu baštinu predaju u vlasništvo "Crkve Srbije", kako nazivaju SPC.

U saopštenju Grupa građana Cetinja, koje prenosi podgorička Pobjeda, navodi se, između ostalog, da premijer Dritan Abazović sa, kako tvrde, "svojim partnerima iz velikosrpskoga četničkog bloka radi na poništavanju naše prošlosti i uništenju naše budućnosti".

Oni su pozvali, kako navode, "veleizdajničku vladu" u Podgorici da odustane od "zloga nauma jer Crna Gora na to neće pristati".

A, ako do potpisivanja Temeljnog ugovora dođe, pozivaju građane Crne Gore da toga dana blokiraju sve važnije saobraćajnice u Crnoj Gori.

"Mirnim otporom pošaljimo upozorenje da na kapitulaciju nećemo pristati! Kao što nas ni bagerima, suzavcima, pendrecima i mecima nisu mogli naćerati da prihvatimo Jovana Mićovića za svoga mitropolita, tako nas neće naćerati da zažmurimo pred kapitulacijom koju sramotni veleizdajnik Abazović najavljuje", navodi se u saopštenju, prenela je Pobjeda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa