Region

Abazović o razgovoru sa Vučićem i Temeljnom ugovoru: Otvoreni Balkan i Berlinski proces su kompatibilni

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

22:50

Abazović o razgovoru sa Vučićem i Temeljnom ugovoru: Otvoreni Balkan i Berlinski proces su kompatibilni
Abazović o razgovoru sa Vučićem i Temeljnom ugovoru: Otvoreni Balkan i Berlinski proces su kompatibilni - Copyright gov.me/S. Matić, Wikipedia.org/Rasho, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dva razgovora koja su se odnosila na ekonomsku saradnju i Otvoreni Balkan, inicijativu koju je okarakterisao kao "čedo Berlinskog procesa".

On je dodao da su ta dva procesa kompatibilna i da podrazumevaju ekonomsku saradnju i rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični.

"Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta - politička i ekonomska stabilnost", kazao je Abazović u emisiji "Argumenti" na RTCG.

On je poručio da možemo da izaberemo da budemo zatvorena država, ali nas to "neće dovesti nigde" i dodao da ako Crna Gora ne može da bude kompatibilna sa zemljama regiona, "šta očekivati sutra u Evropskoj uniji".

"Više granica, više šverca. Manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem", poručio je Abazović.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je kazao da je to pitanje između države i Crkve.

"Da li ima napretka, ima. Dovodimo sve u jedan status i zatvaramo temu. Nadam se da će ta tema uskoro biti zatvorena", poručio je on, dodajući da sa svim državama regiona pokušava uspostaviti dobre odnose.

Regionalna saradnja odnosi se na konkretne primere, i zato "moramo imati otvorenu komunikaciju sa svim premijerima i liderima država regiona", rekao je Abazović.

"Tražili smo da se oslobodi uvoz iz Srbije, to nije samo izlazak nama u susret, treba imati otvorene kanale i zaista može u jednom trenutku može doći do nestašice. Mislim da je veća pretnja nestašica električne energije, nego hrane", naveo je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

"Sumnjam da neko sabotira gradnju autoputa u Crnoj Gori"

Crnogorski premijer izjavio je da ne može da garantuje da će deonica autoputa Smokovac - Mateševo biti otvorena 13. jula i da je počeo da sumnja da je reč o sabotaži.

Abazović je kazao da je deonica autoputa ne samo najskuplji put, "nego se i najsporije radi."

"Gubimo novac od putarine, gubimo mnogo toga i stvaramo lošu klimu između nas i Kineza, ali mi smo naš deo posla odradili. Naravno da će neko snositi odgovornost za stanje - da vidimo zašto je kasnilo koliko je kasnilo...", rekako je Abazović za TVCG.

Istakao je da je lično počeo da sumnja da neko sabotira gradnju autoputa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa