Politika

Hil: SAD podržavaju "Otvoreni Balkan", ali ne može biti zamena za EU

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2022

-

13:06

Hil: SAD podržavaju "Otvoreni Balkan", ali ne može biti zamena za EU
Hil: SAD podržavaju "Otvoreni Balkan", ali ne može biti zamena za EU - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da Sjedinjene Države podržavaju inicijativu "Otvoreni Balkan", jer stvara modele saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i da je to bio razlog njegovog prisustva samitu u Ohridu.

"SAD podržavaju sve napore ka regionalnoj integraciji, a ovde se radi o jednom naporu koji je iznedren iz samog regiona i stigao je dalje od svih prethodnih", rekao je Hil nakon posete ICT Habu u Beogradu odgovarajući na pitanje Tanjuga šta je bio razlog njegovog prisustva samitu Otvoreni Balkan u Ohridu i kako vidi komentare u nekim medijima da je ta inicijativa zamena za članstvo u EU.

Hil je istakao da inicijativa OB ne može da bude alternativa članstvu u EU. Ambasador SAD je dodao kako je inicijativa "Otvoreni Balkan", pre svega, usmerena na ekonomske aktivnosti, ali da takođe povezuje delove regiona i uspostavi modele buduće saradnje.

"Pogledajte koliko samo u ovom delu Balkana ima granica i graničnih prelaza, a kada uđete u EU nema nijedne. Potrebno je da one budu premostive i da spajaju ove države, a ne da predstavljaju problem, tako da je to zaista dobra ideja", ocenio je Hil.

On je naglasio da "Otvoreni Balkan" nikako ne bi trebalo da bude zamena za članstvo ovih zemalja u EU.

"Lično, mene inicijativa Otvoreni Balkan uopšte ne bi zanimala ako bi predstavljala tek alternativu članstvu u EU"

Na kraju krajeva, budućnost Srbije jeste unutar EU i to je jasno kao dan. Ali, sposobnost balkanskih zemalja da sarađuju i pronalaze modele saradnje je nešto što će ih ubrzati na njihovom putu da jednog dana postanu deo Evrope", naveo je Hil.

Dodao je da nije na njemu, kao Amerikancu, da kaže EU kada i koga treba da primi, ali da ohrabruje sve zemlje kandidate da svoj pravac kretanja usmere ka EU.

"Ali, čak i to ohrabrenje koje dolazi od američke diplomatije je nešto o čemu treba da odluči srpski narod. Međutim, na osnovu onoga što sam video u ovom centru i na drugim mestima u Srbiji, mislim da je ta odluka već doneta i da je srpski narod već odlučio da treba da se uputi tim putem”, ocenio je Hil.

Komentari (0)

Srbija