Evropa

Abazović i Rama u Ukrajini: Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija za to da Ukrajina dobije status kandidata u EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

16:30

Abazović i Rama u Ukrajini: Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija za to da Ukrajina dobije status kandidata u EU
Abazović i Rama u Ukrajini: Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija za to da Ukrajina dobije status kandidata u EU - Copyright FoNet/Instagram premijra Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija podržavaju inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je danas na zajedničkoj pres konerenciji predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i premijera Crne Gore i Albanije Dritana Abazovića i Edi Rame. Putem video linka, razgovoru se pridružio i predsednik Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Zelenski je rekao da je svestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da "gde ima volje, ima i načina".

 


"Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima", kazao je Zelenski, prenele su podgoričke Vijesti.

 

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.


Abazović je rekao da je poseta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji "čini čuda".

 

 

 

"Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete deo evropske familije", naveo je crnogorski premijer.

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se sprečila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

"Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa", rekao je Abazović.

On je, kako je preneo portal RTCG, snažno podržao Ukrajinu i najavio da će Crna Gora pomoći toj državi u skladu sa svojim mogućnostima.

Abazović je rekao je da je Zelenskom preneo poruku da Crna Gora snažno podržava ukrajinske EU integracije i da je spremna da podrži Ukrajinu i vojno i finansijski.

Abazović i Rama, danas su se sastali u Kijevu i sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom koji je zahvalio na podršci i naporima da Ukrajina bude deo EU.

“Vaša poseta Kijevu je simbolična poruka da ste uz nas. Naše integracije u EU podržava ogromna većina stanovnika, to je i moralni argument u prilog našoj težnji da budemo deo EU”, poručio je Šmihal, prenosi RTCG.

On je naveo da Ukrajina "vodi težak rat za slobodu i demokratiju".

“I uz pomoć partnera ta borba je lakša. Hvala za vašu posetu u ovim teškim trenucima”, poručio je Šmihal.

Abazović je poručio da Crna Gora želi da promoviše ideal evropske solidarnosti i evropske budućnosti.

“Možete računati na našu podršku. Nismo velika ekonomija, ni vojna sila, ali svakako možete na nas računati sasvim”, naveo je Abazović.

On je kazao i da demokratija i principi slobode nemaju cenu.

“Mi razumemo dobro šta su izbeglice, rat, ratni zločini i agresija i zato i kažem da možete sasvim računati na našu podršku. Mislim da možemo uraditi dobre stvari, za sve nas i Evropu sveukupno”, poručio je premijer Abazović.

Abazović, Rama i Zelenski su najavili i zajedničku izjavu kojom će podržati EU budućnost Ukrajine.

 

Komentari (0)

Evropa