Region

CEDEM: Za DPS bi glasalo najviše birača, više od 36 odsto građana nezadovoljno radom Abazovićeve vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2022

-

13:12

CEDEM: Za DPS bi glasalo najviše birača, više od 36 odsto građana nezadovoljno radom Abazovićeve vlade
CEDEM: Za DPS bi glasalo najviše birača, više od 36 odsto građana nezadovoljno radom Abazovićeve vlade - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Više od 50 odsto građana Crne Gore smatra da zemlja ide pogrešnim putem, dok njih 20,4 odsto podržava trenutni kurs zemlje, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Prema rezultatima istraživanja, 36,2 odsto građana veoma je nezadovoljno dosadašnjim radom Vlade pod mandatom Dritana Abazovića, a čak 39,1 odsto odgovorilo je da je "nova Vlada izdaja naroda i protivna je volji naroda da se smeni DPS".

Na pitanje koja očekivanja od vlade Dritana Avazovića imaju kada je reč o integracijama u EU, građani su većinski odgovorili da nemaju stav - njih 34,6 odsto.

Najbolju ocenu rada prema istraživanju dobilo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Najviše poverenja građani Crne Gore, među institiucijama imaju u sistem obrazovanja - 52,9 odsto, dok je druga na listi institucija Sprska pravoslavna crkva - 45,7 odsto.

Metodolog Miloš Bešić istakao je da je najindikativniji rast poverenja u policiju i sudstvo.

"Zašto, ako imamo u vidu set problema koji ugrožavaju reputaciju ovih institucija? Stvar je vrlo jednostavna - ono što se dešavalo s hapšenjima, građani nagrađuju. Promene, pa i kadrovske, doprinele su tome da se stekne utisak da će odgovorni - odgovarati", rekao je Bešić, preneli su podgorički mediji.

Rekao je i da je porasla poverenje u predsednika Mila Ðukanovića, ali je opalo poverenje u Skupštinu i Vojsku.

Najbolje ocenjeni političari Spajić i Milatović

Zanimljivo je da je najbolje ocenjen političar bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić - 2,62 ocena, dok su za njim takođe bivši ministar ekonoskog razvoja Jakov Milatović, a potom bivši predsednik Skupštine aleksa Bečić.

Na četvrtom mestu po oceni građana je predsednik Crne Gore Milo Đukanović sa ocenom 2,37, potom bivši premijer Zdravko Krivokapić 2,22.

Međutim, istraživanje je pokazalo da ako bi sledeće nedelje bili održan izbori, građani bi većinski glasali za Demokratsku partiju socijalista - 28,2 odsto, potom za Demokrate 14,9 odsto, Demokratski front 14 odsto, pokret Spajića i Milatovića Evropa sad 10,9 odsto, dok bi za Građanski pokret URA Dritana Abazovića glasalo 4,8 odsto građana.

Građani Crne Gore većinski su za ulazak zemlje u Evropsku uniju, što podržava 68 odsto građana, dok je njih 18 odsto protiv.

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 42 odsto građana, dok je 41 odsto protiv, rezultat je istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo i pitanja nacionalne pripadnosti, pa bi se tako 46,3 odsto građana izjasnilo da su Crnogorci, dok 32,8 odsto izašnjava se kao Srbi. Prema uporednoj analizi sa popisom sprovedenim 2011. godine, to znači da je smanjen broj onih koji su se na popisu izjasnili kao Crnogorci.

Na pitanje kako bi se izjasnili kojim jezikom govore, 48,6 odsto građana je reklo da govori srpskim jezikom, a 36,1 odsto crnogorskim.

Većinski, 62,7 odsto građana Crne Gore glasao bi za nezavisnu i međunarodno priznatu državu Crnu Goru, dok njih 13 odsto kaže da bi glasalo da Crna Gora bude u zajedničkoj državi sa Srbijom.

U istraživanju je učestvovalo 1.026 ispitanika, i sprovedeno je od 11. do 27. juna ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa