Region

Nastavlja se bura u Crnoj Gori: Opozicioni SD pokrenuo inicijativu za skraćenje mandata Skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

12:26

Nastavlja se bura u Crnoj Gori: Opozicioni SD pokrenuo inicijativu za skraćenje mandata Skupštine
Nastavlja se bura u Crnoj Gori: Opozicioni SD pokrenuo inicijativu za skraćenje mandata Skupštine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Opoziciona stranka Socijaldemokrate (SD) Crne Gore pokrenula je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, a njen predsednik Damir Šehović kaže da sve ukazuje da je to jedini ozbiljan, odgovoran i pravedan način izlaska iz dvogodišnje političke krize, uz dogovor o terminu i načinu organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora.

U saopštenju dostavljenom mediima, Šehović kaže da svako ko insistira na opstanku aktuelne vlade Dirtana Abazovića ne misli dobro Crnoj Gori, a glavne primedbe se odnose na potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i priključenje Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan.

Aktuelna vlada, tvrdi Šehović, "očigledno i bespovratno udaljava Crnu Goru od Evrope".

Iako je, podseća, vlada utvrdila prioritete, na političkoj sceni su dominantne teme koje, kaže, dodatno polarizuju i zbunjuju javnost, koje političku scenu čine nestabilnijom, nisu deo evropske agende i ne doprinose poboljšanju ozbiljno ugroženog životnog standarda.

"Svakodnevno se priča o Otvorenom Balkanu od kojeg Crna Gora nema i ne može imati ama baš ništa dobro, popisu stanovništva od kojeg se pokušava napraviti još jedna politička arena i poligon za produbljivanje i ovako prevelikih podela u državi i ugovoru sa SPC čija radna verzija upućuje na to da su interesi jedne verske zajednice vladi bili ispred interesa države, dok se javnost konstantno izlaže međusobnim optuživanjima i vređanjima između samih konstituenata vlasti", tvrdi Šehović.

Smatra i da aktuelna vlada nema ni legitimitet da insistira na pitanjima oko kojih ne postoji društveni konsenzus, a koja nisu ni deo evropske agende.

"Sa 14 poslanika, koliko imaju partije koje imaju predstavnike, tj. ministre u vladi, ova vlada nema puni legitimitet da se bavi pitanjima poput ugovora sa SPC koja duboko dele crnogorsko društvo i koja su, po svojoj prirodi, od velikog značaja, jer potencijalno, a nakon uvida u radnu verziju dokumenta sasvim izvesno, mogu naneti ozbiljnu štetu državi Crnoj Gori. Isto važi i za uvođenje Crne Gore u regionalne inicijative (Otvoreni Balkan) na prečac i prisilno, bez ozbiljne analize, dok u javnosti, pored brojnih štetnih efekata ove inicijative po Crnu Goru, nismo čuli nijednu njenu pozitivnu stranu", naveo je, između ostalog, Šehović.

Popović: Temeljni ugovor tema na sednici vlade, nije sigurno da li će biti glasanja

Predsednik opozicione Liberalne partije (LP) Andrija Popović izjavio je da na današnjem sastanku u Vladi Crne Gore nije postignuta saglasnost da li će izvršna vlast sutra glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC i da veruje da će to biti prolongirano.

"Sigurno je da će Ugovor sa SPC sutra biti na vladi. Nije došlo do usaglašavanja o tome hoće li se o njemu glasati. Verovatnije je da neće i da će to biti prolongirano za neku drugu priliku", rekao je Popović.

Sve ih je, kazao je, razočaralo to da članovi vlade, potpredsednici, nisu znali ništa o Nacrtu ugovora sa SPC i da je to, kako je kazao, iznebuha izašlo pred njih.

"Zaključak je da nije bilo transparentnosti i da se to mora brzo ispravljati", rekao je Popović.

Smatra da je dobro što je započet dijalog "najodgovornijih ljudi" koji su deo parlamentarne većine.

"Verujem da će se u narednih nekoliko dana rešiti ovi problemi, svi su izrazili dobru volju da se oni reše, da stvari koje opterećuju društvo godinama budu izmeštene izvan javnog života i javnog interesa Crne Gore, a da teška socio-ekonomska situacija i EU integracije izbiju na prvo mesto", rekao je Popović, preneo je portal RTCG.

Vlada Crne Gore bi, kako je ranije najavljeno, sutra trebalo da glasa o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i SPC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa