Region

Krivokapić: Vlada da se vrati na evropski put ili da idemo na izbore

Komentari

Autor: RTCG

05/07/2022

-

15:24

Krivokapić: Vlada da se vrati na evropski put ili da idemo na izbore
Krivokapić: Vlada da se vrati na evropski put ili da idemo na izbore - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić saopštio je da će SDP naredna tri dana iskoristiti kako bi Vladu Crne Gore vratio na evropski put, te da su vanredni izbori, ukoliko se to ne desi, jedini odgovor.

Komentarišući najavu potpredsednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića, da će na sednici u petak biti glasanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), rekao da bi Joković i premijer Dritan Abazović trebalo da daju odgovor o tome zašto crkvena pitanja ponovo postaju dominantna tema u našoj zemlji.

On je podsetio da je manjinska vlada formirana sa jasnim zadatkom - ubrzane EU integracije i bolji život naših građana: "Ta dva cilja su nerazdvojna. Takva vlada je dobila široku međunarodnu podršku. Odjednom se desilo da prioiritet vlade više nisu ta dva stuba, nego druga dva stuba koja nisu prioritet EU, nego neke druge države, a to je položaj njene crkve u Crnoj Gori i Otvoreni Balkan".

Krivokapić ističe da nijedna od te dve teme nije tema oko koje se okupila 43. Vlada Crne gore i zbog čega je Evropska unija podržava.

"Obe teme nas vraćaju u prošlost i odvajaju od evropskog puta", rekao je Krivokapić.

On je podsetio na Deklaraciju Evropskog parlamenta iz marta meseca koja se odnosi na strane uticaje u demokratske procese u zemljama EU i regiona, a u kojoj se kaže da je SPC pod ruskim uticajem, te da sprovodi antievropsku agendu.

"Zašto ona postaje dominantna tema ove vlade, to će morati da odgovore potpredsednik vlade i predsednik vlade. Ja čak ne govorim o sadržaju Ugovora, kao što SDP nije htio da otvori pitanje Zakona o slobodi veroispovesti, koji nam je sporan, jer ne želimo da zaustavimo evropski put. Zašto neko želi da ovim temama zaustavi evropski put Crne Gore, na to ćemo odgovor dobiti u petak. Što se SDP-a tiče, nećemo pobeći od odgovora, nemojte to misliti", kazao je Krivokapić.

Poručuje da će iskoristiti naredna tri dana kako bi Vladu vratili na EU put.

"Ako toga nema jedini odgovor su izbori. Ta vlada je onda nastavak prethodne vlade i prevara građana i EU. Prevariti evropske partnere dva puta sa delovima iste vlade ne sme biti dozvoljeno. Mandat se mora vratiti građanima i onda su u oktobru spremni i državni izbori", rekao je Krivokapić.

Do oktobra bi, međutim, kako je rekao, vreme trebalo iskoristiti za pregovore oko problema u pravosuđu.

"Ponašanje pokazuje namere. SDP će insistirati da se vlada vrati na evropsku agendu. Ovakva vlada postaje prepreka Crnoj Gori ka EU, a ne ono što je obećala - brzi voz za ulazak u EU", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je komentarisao i medijske navode o tome kako će se predsednik Crne Gore Milo Đukanović, u dogovoru sa zvaničnicima EU, povući sa funkcija u korist našeg evropskog puta.

"Bio sam svedok na Samitu NATO-a u Madridu da je predsednik Evropskog saveta pozvao Đukanovića i mene na razgovor da pomognemo aktivnostima u regionu. Tako da ono što sam video u Madridu je bilo traženje pomoći od Đukanovića i mene da pomognemo nekim dešavanjima u regionu", odgovorio je Krivokapić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa