Region

Abazović: Vlada i Crnogorska pravoslavna crkva da potpišu Temeljni ugovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG

05/07/2022

-

09:03

Abazović: Vlada i Crnogorska pravoslavna crkva da potpišu Temeljni ugovor
Abazović: Vlada i Crnogorska pravoslavna crkva da potpišu Temeljni ugovor - Copyright www.gov.me

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Dritan Abazović pozvao je Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) da sa Vladom zaključi Ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, Abazović je jutros odgovorio Mitropolitu CPC Mihailu na obraćanje u kome je izražena spremnost za potpisivanje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa sa Vladom Crne Gore.

Abazović kaže da je primio pismo namere upućeno 27. juna "povodom izražavanja spremnosti i poziva da Vlada Crne Gore i Crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa".

"Poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, uvažavajući pravo svih građana na slobodu izražavanja vere, želimo istaći da je stav Vlade Crne Gore prema svim verskim zajednicama identičan, da baštinimo podjednak tretman i vodimo inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i verske zajednice. U tom smislu, radujem se našem susretu u terminu koji dogovore dva kabineta", navodi se u saopštenju.

Crnogorska pravoslavna crkva nastala je 1993. godine, mada mnogi njeni predstavnici ističu da je u pitanju obnova nekadašnje CPC, a ne novo uspostavljanje crkve.

Kanonski, CPC ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, osim dugogodišnje podrške Kijevske patrijaršije koja je 2018. odlukom Carigradske patrijaršije postala autokefalna.

Svoju podršku ta crkva ima u predsediku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je u više navrata izjavljivao da bi obnova crnogorske autokefalne crkve bila važan korak u ispravljanju istorijske nepravde i da su na tome radili, ali je to spor proces.

Đukanović je nedavno boravio u poseti vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koji je priznao nezavisnost Makedonske pravoslavne crkve.

Podsetimo, u nedavnoj poseti Abazovića Beogradu, dogovoren je nacrt Temeljnog ugovora SPC i Vlade Crne Gore, a kako je napomenuo patrijarh SPC Porfirije, ostalo je da ugovor prođe procedure i uskoro bude potpisan.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

05.07.2022 12:50

Pa to je normalna posledica pohlepe koju religiozne vođe nominalnih religija ispoljavaju. Tu ne mislim na materijalne, propadljive stvari i objekte u vlasništvu tih zajednica. Gore stvari su u pitanju. Potreba religioznih vođa da budu začin i mirođija u svakoj političkoj čorbi koja se kuva na Balkanu je sve agresivnija. Zato je Isus savetovao svoje učenike i čak molio svog Oca i Boga, da ih sačuva od zlog političkog sveta kojim vlada Satana, kako se i apostoli ne bi utopili u tim religiozno-političkim igrama ispod žita. Apostoli su izdržali ispit svog vremena pod okupatorskom vlasti Rima, ali religiozne vođe našeg doba, očigledno više mare za to šta će reći ljudi, a ne za Božju volju.

Evropa