Region

Istoričar Živković za Euronews Srbija: Ostaje nepoznanica stav DPS-a o Temeljnom ugovoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2022

-

16:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Istoričar Bogdan Živković rekao je za Euronews Srbija da očigledno postoji dobra volja da SPC i Vlada Crne Gore potpišu Temeljni ugovor, ali ostaje nepoznanica da li će neke unutrašnje političke snage u Crnoj Gori pokušati da pokvare ono što su crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije dogovorili.

On je kazao da je današnji sastanak njih dvojice imao ishod koji se mogao naslutiti i prethodnom posetom Abazovića Patrijaršiji.

"Videlo se da u vrlo osetljivom trenutku, kada je Abazović sklanjao Krivokapića, ta poseta znači da postoje neke veze i poverenje dvojice lidera, a ovo je ishod tog odnosa", ocenio je Živković.

Prema njegovim rečima, Socijaldemokratska partija, iako ima manji značaj u Vladi Crne Gore, verovatno će vršiti snažan pritisak na aktuelnu vlast.

"Stav Demokratske partije socijalista ostaje u mnogome nepoznanica, oni su se mnogo povučenije držali po ovom pitanju nego SDP, a oni imaju snagu da na ovom pitanju obore vladu, sada je pitanje da li postoje širi konsenzus i interesi DPS zbog kojih je spremna da na neki način pusti ovo pitanje da ode", pojasnio je on.

Živković napominje da je moguće i da će DPS, ako u toj stranci ima, kako kaže "političke mudrosti", da je shvaćeno nakon litija da je crkva jedan važan politički faktor u Crnoj Gori.

"Možda DPS uspe da ispod žita pusti da Dritan Abazović reši ovo i da se nekako stavi ad akta ovo pitanje, zato što je ipak crkva bila jači izazivač DPS nego bilo koja snaga. Tako da je zaista teško predviati", ocenio je on.

On je kazao da je činjenica da su eparhije koje delaju u Crnoj Gori imale autonomiju u odnosu na Patrijaršiju i to se videlo u odnosu prema bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću.

"Lokalna crkva u Crno Gori je bila bliža Krivokapiću nego što je to ikada bila Patrijaršija, ne verjem da je crkva u Crnoj Gori zadovoljna time što će Patrijaršija pre potpisati ugovor sa Abazovićem, nego sa Krivokapićem, to se videlo i po ponašanju mitropolita Joanikija", pojasnio je Živković.

Napominje da je Temeljni ugvoor vitalan interes crkve, "ko god to potisao i sa kim", navodeći da je SPC bila u diskriminatornom odnosu u Crnoj Gori.

"Uprkos svim tim razlikama, mislim da će to glatko proći u crkvenim krugovima, zato što je ključan interes da se konačno reši to pitanje", ocenio je.

Živković je kazao da je definitivno jasno da postoje dobri odnosi Abazovića sa patrijarhom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Najveći interes Beograda je Otvoreni Balkan, koji je glavni u spoljno-političkoj agendi i tu se pronalazi Abazović kao potencijalni partner, a meni se čini da Abazović ima interes politički za dobrim odnosima sa Beogradom, jer na taj način može da pacifikuje srpski faktor u Crnoj Gori, trećinu biračkog tela. I jedna i druga strana imaju neke svoje interese, i da će na tim interesima njihov odnos biti dobar i plodonosan, ali ostaje pitanje koliko dugo će Abazović biti premijer, DPS može daga skine u svakom trenutku, ipak je on lider koji ima samo 5 odsto", kazao je on i dodao da nije siguran da Abazović može da dugoročno doprinese poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore.

Podsetimo, premijer Crne Gore Dritan Abazović boravio je 29. i 30. juna u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu gde je dočekan uz najviše vojne počasti, a sastao se sa dražvnim vrhom kao i sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Nakon sastanka u Patrijaršiji saopšteno je da je postignut dogovor u vezi sa Temeljnim ugovorom i da će on biti potpisan nakon procedura.

Komentari (0)

Evropa