Društvo

Patrijarh Porfirije: Postignut dogovor oko Temeljnog ugovora, o datumu potpisivanja nakon procedura

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2022

-

11:26

Patrijarh Porfirije: Postignut dogovor oko Temeljnog ugovora, o datumu potpisivanja nakon procedura
Patrijarh Porfirije: Postignut dogovor oko Temeljnog ugovora, o datumu potpisivanja nakon procedura - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije rekao je da je napravljen dogvoor u vezi sa Temeljnim ugovorom, te da je potrebno da on prođe procedure. Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da očekuje da pitanje ugovora uskoro bude stavljeno ad akta i da potpisivanje bude organizovano u Crnoj Gori.

U Patrijaršiji je danas održan sastanak patrijarha SPC Porfirija i premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

Patrijarh Porfirije je rekao da je imao priliku da se po treći put susretne sa premijerom Crne Gore.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Pored razgovora koji smo vodili o opštim temama i svakodnevicama o interesovanjima koje su u mnogim segmentima slična, razgovarali smo i o Temeljnom ugovoru", rekao je on.

Porfirije je rekao da SPC poštuje zakone države u kojoj je.

"Zaključili smo da kao i u svim zemljama gde naša crkva postoji, važno je da odnos između crkve i države bude regulisan ugovorom", rekao je on i napomenuo da je takav ugovor pravljen od 2012. u Crnoj Gori, ali do danas nije dogovoren.

"Ušli smo u završnu fazu i mogu da kažem da je u principu postgnut dogovor, saglasnost oko Temeljnog ugovora. Postojeći tekst koji je u principu usaglašen mora da prođe kroz Sinod SPC, da bude usvojen, i ako sve to bude kako treba, a verujem da hoće, pristupićemo dogovoru oko datuma potpisivanja. To bi kad sve bude završeno bila kruna na normlaizaciju odnosa između države Crne Gore i naše Crkve, a zapravo koroz ugovor naša crkva i u Crna Gora i gde god da se nalazi imaće mogućnost da sve ono što čini bude na opšte dobro", rekao je on.

Porfirije je zahvalio svima koji su pomogli da ugovor ide ka svom cilju, i aktuelnoj vladi Crne Gore, ali i prethodnim vladama.

"Osećam da sam ja koji je najmanje doprineo dobio tu radost i mogućnost da budem u ime naše crkve jedan od potpisnika Temeljnog ugvoora u Crnoj Gori", rekao je on.

Abazović: Ugovor će biti potpisan u Crnoj Gori, o datumu naknadno

Tanjug/Rade Prelić

 

Abazović je kazao da je sastanak bio konstruktivan, te da je razgovarano o pitanju Temeljnog ugovora.

"Mi smo završili procedure na nivou radnih grupa, ići će se dalje u procedure, pa i na sednicu Vlade. Crkva ima svoje procedure u okviru svoj organa, ne vidim tu nikakav problem. Ako sve prođe u dobrom duhu koji se oseća da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta na najbolji mogući način, tako što će se pokazati poštovanje prema SPC u Crnoj Gori, ali isto tako i prema državi Crnoj Gori koja je sekularno uređena", rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Najavio je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, a o datumu će biti dogovora.

Abazović je rekao da su otvorene i druge teme koje mogu da budu značajne za sve i poručio da svako treba da radi svoj posao.

"Ovo je nastavak posete Srbiji koji je jako plodotvoran, sve što smo radili ova prethodna dva dana je da resetujemo odnose i šaljemo poruku regiji, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, vreme je da krenemo drugačije i damo šansu pomirenju i sardnji", poručio je Abazović.

Patrijarh je Abazovića dočekao u Patrijaršiji nešto posle 11 časova.

Predsednik crnogorske vlade je tokom jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da vodi "evropsku i sekularnu državu", što znači da će sve verske zajednice, kako je rekao, imati isti tretman.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija