Politika

Prevazilaženje "šumova u komunikaciji": Ključna pitanja koja provejavaju kroz Abazovićevu posetu Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

22:31

Prevazilaženje "šumova u komunikaciji": Ključna pitanja koja provejavaju kroz Abazovićevu posetu Srbiji
Dritan Abazović i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović došao je u prvu zvaničnu posetu Beogradu tokom koje je dočekan uz najviše državne počasti, a sastao se sa visokim državnim zvaničnicima Srbije. Na zajedničkoj konferenciji sa premijerkom Anom Brnabić istaknuto je da je ta poseta veoma važna i da je zbog bliskosti i ukupne povezanosti dve zemlje neprirodno da postoje bilo kakvi šumovi u komunikaciji.

Kako je premijerka Srbije navela, poslednjih godina se nakupilo mnogo otvorenih i teških pitanja između Crne Gore i Srbije, a definisana su pitanja koja je moguće brzo rešiti i koja mogu da odmah utiču na poboljšanje sveukupnih odnosa. I Abazović je rekao da nije moguće sva pitanja odmah rešiti, ali je istakao da sa njegove strane postoji dobra volja za sve što je moguće da se reši danas.

U zvaničnim izjavma govorilo se o ekonomskoj saradnji, energetici i infrastrukturnom povezivanju, a analitičari su uoči i tokom posete isticali nekoliko ključnih pitanja na koje bi trebalo obratiti pažnju, a to su: priča o "resetovanju" odnosa i rešavanje otvorenih pitanja, podrška Otvorenom Balkanu i Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Resetovanje" odnosa i pitanje ambasadora

I političari i analitičari su saglasni da je poseta Abazovića Srbiji veoma važna. Ana Brnabić je danas naglasila da se nada da će odnosi dve zemlje uspeti da se "resetuju" i da će ući u eru najboljih mogućih odnosa. Na konferenciji su se čule reči da Srbija i Crne Gora "nemaju nikog bližeg, ni u politici, ni ekonomski, niti u smisli građana dve zemlje”.

Bivši diplomata Zoran Milivojević je za Euronews Srbija naveo da je poseta važna zbog budućih odnosa. On je uoči posete rekao da će ona otkloniti smetnje za "puno resetovanje odnosa" i ukazao je na dileme oko položaja srpskog naroda i na pitanje ambasadora.

Čini se da je o tome napravljen pomak, a odgovarajući na pitanja novinara, Ana Brnabić je rekla da su oni razmenili mišljenja i da sa velikim nestrpljenjem očekuje novog ambasadora Crne Gore u Srbiji.

"Mislim da je to stvar koja se lako reši, jer smo mi povukli odluku da se ambasador proglasi personom non grata i to je Vlada Srbije učinila na izričit zahtev i molbu predsednika Srbije", rekla je. Dritan Abazović je rekao da su ambasadori važni zbog ekonomskog napretka i poručio: "Ono što ja očekujem jeste da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu".

Euronews TV

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić je za Euronews Srbija naveo da je pitanje ambasadora dugo na stolu jer su odnosi dveju država bili loši. "Samo jedno kratko vreme nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore ti odnosi su bili poboljšani, i dok je premijer bio Đinđić. Već nakon njega oni su išli regresivno, sve do ove vlade. Bez obzira na smenu vlasti i pad DPS-a ti odnosi nisu bili poboljšani iz velikog broja razloga, između ostalog i ličnih odnosa Krivokapića i srpskog rukovodstva", rekao je on.

Profesor FPN-a kaže da je situacija bez potrebe prilično neprijatna i smatra da su odnosi između naroda u Crnoj Gori i naroda u Srbiji mnogo bolji nego kada je reč o političkim rukovodstvima.

Bešić ukazuje i na razlike u odnosu na posetu bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

"Krivokapića je dočekao ministar poljoprivrede u farmerkama na jedan vrlo nekonvencionalan način, a danas smo videli svečani defile i sve po diplomatskom protokolu. To znači da država Srbija i srpsko rukovodstvo ovoj poseti i Vladi Crne Gore posvećuje pažnju, ukazuje poštovanje i iskazuje želju i potrebu za jednom boljom saradnjom", rekao je Bešić.

Temeljni ugovor u fokusu

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC već nekoliko puta je delovalo blizu realizacije, ali do toga nije došlo. Iz intervjua Dritana Abazovića uoči posete Srbiji moglo se naslutiti da se nešto po tom pitanju dešava, a potom je na portalu Vlade Crne Gore objavljena radna verzija ugovora, koja bi, kako je najavljeno trebalo da ide dalje prema radnim telima vlade.

Ta verzija je pretprela nekoliko izmena u odnosu na verziju iz januara koju je tadašnja vlada poslala SPC. Na primer, član 7 ugovora sada predviđa da se država obavezuje da, u skladu sa sopstvenim pravnim poretkom, izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo četiri episkopije u Crnoj Gori i njihovih crkveno-pravnih lica kojima pripadaju. Međutim, određeni politički subjekti su burno reagovali na taj tekst, i to sve dok je premijer Abazović bio na putu za Beograd.

On je danas rekao da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom i naveo je da će se sutra videti sa patrijarhom SPC Porfirijem na kratkom sastanku. Na pitanje o rekcijama u Crnoj Gori, poručio je: "Predstavnici DPS i SDP su bili upoznati sa tekstom i nisu imali zameke na normativni deo, imali su prilike da iznesu zamerke".

Euronews TV

Kako je rekao Zoran Milivijević uoči Abazovićeve posete, ako se postigne dogovr sa SPC, otvara se prostor da se i druga pitanja reše. "Bez stvarnog položaja srpskog naroda u Crnoj Gori ne može se ni smiriti situacija u državi, niti se mogu resetovati odnosi sa Srbijom u punom smislu", smatra on.

Bešić napominje da je Temeljni ugovor ključna tema kada je reč o Crnoj Gori i crnogorskoj javnosti i napominje da je Socijaldemokratska partija čak zapretila izlaskom iz vlade zbog toga. Dodaje da je podrška manjinskoj vladi od početka u problemu zato što je podržava DPS kojoj su Abazović i njegova stranka snažno oponirali godinama unazad.

"Na toj antiDPS platformi oni su došli na vlast i sada su u situaciji da ih podržava DPS koji je protiv Temeljnog ugovora. A oni žele da potpišu Temeljni ugovor kako bi izašli u susret opozicionim strukturama u Crnoj Gori koje su prosrpski orijentisane, kako bi gospodin Abazović dokazao da njegova vlada ima kapacitet, što Krivokapićeva vlada nije bila u stanju da uradi", rekao je Bešić.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Zaključuje da je situacija prilično složena i da je to za Abazovića prilično rizična igra sa stanovišta pozicije javnog mnjenja.

Hoće li Crna Gora postati deo Otvorenog Balkana?

Još od prvih pozitivnih stavova Dritana Abazovića o inicijativi Otvoreni Balkan, pa od njegovog prisustva na Samitu u Ohridu postavlja se pitanje da li će Crna Gora postati njen deo. Abazović je još ranije za Euronews Srbija rekao da je formirano radno telo koje će uraditi analizu inicijative Otvoreni Balkan. "Ako na kraju te analize sve bude kako treba, ne vidim nikakav problem", rekao je on.

Ana Brnabić je danas pozvala Crnu Goru da se priključi Otvorenom Balkanu i zahvalila je Abazoviću što je, kako je rekla, "čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti".

"Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama koje imamo oko koristi koje Otvoreni Balkan donosi našim građanima, uz molbu i poziv da se još danas priključe inicijativi", poručila je Brnabić.

Istakla je da bi to mnogo značilo u turbulentim vremenima i da bi doprinelo većoj bezbednosti za građane. "To je ogorman zamajac", navela je.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Zoran Milivojević je rekao da misli da kod Abazovića nema dileme kada je reč o saradnji u regionu.

"Možda može biti problema sa kohabitacijom i stavom Mila Đukanovića, ali mislim da se i to prevazilazi zato što zapadni centri moći podržavaju Otvoreni Balkan, na čelu sa Vašingtonom", ukazao je on.

Profesor Miloš Bešić napominje da je Otvoreni Balkan tema koja u Crnoj Gori podstiče čitav niz različitih debata i gde postoje izrazito suprotstavljeni stavovi.

Komentari (0)

Srbija