Politika

Brnabić: Želimo da uđemo u eru najboljih mogućih odnosa, Abazović: Neprirodno da imamo bilo kakav šum u komunikaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

12:06

Brnabić: Želimo da uđemo u eru najboljih mogućih odnosa, Abazović: Neprirodno da imamo bilo kakav šum u komunikaciji
Brnabić: Želimo da uđemo u eru najboljih mogućih odnosa, Abazović: Neprirodno da imamo bilo kakav šum u komunikaciji - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Srbije Ana Brnabić je rekla posle sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem da je njegova poseta veoma važna za Srbiju i da se nada da će uspeti da "resetuju" odnose između Srbije i Crne Gore i da će ući u eru najboljih mogućih odnosa. Dritan Abazović je istakao da je zbog ukupne povezanosti i bliskosti dve zemlje neprirodno da postoji bilo kakav šum u komunikaciji.

Ana Brnabić je rekla da se poslednjih godina nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja između Crne Gore i Srbije. Navela je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dve zemlje. 

"Želim da vas uverim da ćemo mi u Srbiji biti otvoreni da rešavamo ta pitanja i da unapređujemo političke i ekonomske odnose. Imali smo jako dobre razgovore, vrlo konkretne i pragmatične. Definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da već 12 godina između dve zemlje ne postoji dirketan platni promet i da ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka.

"To ne samo da povećava troškove poslovanja već ih čini i mnogo komplikovanijim. To je jedna tema koju mogu da reše naše centralne banke", rekla je ona. 

Brnabićeva kaže da će se danas i sutra razgovrati o tome i sa guvernerkom Narodna banke Srbije kako bi se to pokrenulo sa mrtve tačke. Istakla je da su razgovori vođeni i po pitanju snabdevanja hrane i energentima zbog aktuelne krize. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je ponovila poruku predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ima dovoljno hrane i da će i partneri u regionu imati hranu. Brnabićeva je rekla da je Srbija izvoznik osnovnih namirnica kao što je pšenica, ulje, brašno i drugo. 

"Što se tiče energenata, tu postoji ogorman potencijal za saradnju u budućnosti", rekla je ona i dodala da su posebno zanimljivi projekti između Srbije, Crne Gore i BiH u hidro sektoru, pošto tu postoje značajni potencijali.

Naglasila je da dve zemlje treba dalje infrastrukturno da se povežu putno i železnički i podsetila da je Srbija već počela da gradi auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Ona je rekla da je potrebno i bolje povezivanje u železničkom saobraćaju i da će zbog toga biti rekonstruisana priga Beograd-Bar, uz napomenu da Luka Bar ima veliki značaj. 

Poziv Abazoviću da se Crna Gora priključi inicijativi Otvoreni Balkan

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan. 

"Želim da zahvalim Abazoviću na tome što je nekako čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti inicijative Otvoreni Balkan i što je bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama koje imamo oko koristi koje Otvoreni Balkan donosi našim građanima, uz molbu i poziv da se još danas priključe inicijativi", poručila je Brnabićeva. 

Istakla je da bi to mnogo značilo u turbulentim vremenima i da bi doprinelo većoj bezbednosti za građane. 

"To je ogorman zamajac", istakla je premijerka Srbije. 

Abazović: Započeo je novi ciklus

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je rekao da je zbog ukupne povezanosti i bliskosti dve zemlje neprirodno da postoji bilo kakav šum u komunikaciji.

"Verujem i osećam tu energiju u Beogradu. Započeo je novi ciklus, spremni smo da pristupimo na odgovoran način otvorenim pitanjima i da ih zatvaramo na korist građana Srbije i Crne Gore", naveo je Abazović.

On je takođe rekao da se ide u rešavanje platnog prometa. Ističe i da postoji uveravanje da će se uviz hrane dešavati bez ikkavih restrikcija i da je to važno.

Govoreći o infrastrukturi, on je rekao da je cilj da novi auto-put koji bi trebalo da bude otvoren 13. jula dobije nastavak i da ide ka Beogradu i Budimšešti.

"Kada je reč o drugim pitanjima, otvorili smo ih i na otvorenom i na zatvorenom sastanku. Ja verujem da je zaista nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu u obostranu korist. Verujem da ne postoji pitanje koje je značajnije od odnosa dve države, niti pitanje koje se ne može rešiti ako postoji dobra volja, a ja tu pozitivnu energiju osećam u Beogradu", rekao je premijer Crne Gore.

Abazović je dodao: "Vi u nama imate velikog prijatelja. Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način. Moramo preuzeti odgovornost za relacije u regionu, a one moraju biti mnogo bolje nego ranije".

Kaže da bi tome svi trebalo da daju doprinos i da će se Vlada Crne Gore potruditi da pruži "ne mali doprinos" da bi se odnosi u regionu relaksirali i da Zapadni Balkan više ne bude prepoznat kao problematičan region, već kao region koji želi da ide napred.

"Da ne gleda u prošlost koja nije bila lepa. Prošlost ne možemo da menjamo, treba da idemo u budućnost", poručio je Abazović.

Brnabić: Sa nestrpljenjem očekujem novog ambasadora Crbe Gore u Srbiji

Odgovarajući na pitanja novinara o ambasadorima, Ana Brnabić je rekla da su oni razmenili mipljenja i da sa velikim nestrpljenjem očekuje novog ambasadora Crne Gore u Srbiji.

"Mislim da je to stvar koja se lako reši, jer smo mi povukli odluku da se ambasador proglasi personom non grata i to je Vlada Srbije učinila na izričit zahtev i molbu predsednika Srbije", rekla je. Ističe da želi da se to pitanje reši što pre.

Dritan Abazović je rekao da su ambasadori važni zbog ekonomskog napretka. 

"Ono što ja očekujem jeste da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu", naveo je.

Abazović kaže da je predloženi tekst Temeljnog ugovora u skladu sa Ustavom, sutra sastanak sa patrijarhom

Upitan o Temeljnom ugovoru sa SPC, Abazović je rekao da je on premijer koji vodi sekularnu državu u kojoj su držav ai verske zajednice odvojeni.

"Svako ko misli da je to top tema, ja ne mogu da utičem na pojedinca, mi smo tu da svako pitanje koje je u prethodnom periodu ostalo nerešeno rešimo", poručio je on.

Na pitanje o reakciji pojedinih stranaka u Crnoj Gori na nacrt temeljnog ugovora, Abazović je rekao: "Predstavnici DPS i SDP su bili upoznati sa tekstom i nisu imali zameke na normativni deo, imali su prilike da iznesu zamerke". Dodao je da, dok je premijer, vodiće se državnim interesima, a ne partijskim. 

"Mislim da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom, osim što sam čuo da sam izdajnik, još nisam čuo da neki član teksta nije u redu", rekao je on.

Naveo je da će se sutra videti sa patriajrhom SPC na kratkom sastanku. "Cilj mi je da se vidim sa što više ljudi u korist relaksiranja odnosa dve zemlje", naveo je on. 

"Ne može svako pitanje odmah da se reši"

Abazović je poručio da je došao sa dobrom voljom danas u Beograd i da je srpsko-crnogorskim odnosima potrebno resetovanje, a da sva pitanja nije moguće rešiti odmah. 

On je na pitanje o izručenju Svetozara Marovića rekao da postoje suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se reši na jednom sastanku.

Abazović je rekao da ne može da se pravi pritisak na Vladu Republike Srbije i naglasio da za sve ono što je moguće da se reši danas postoji dobra volja s njegove strane. 

Crnogorski premijer je takođe rekao da je Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama poseti Crnu Goru gde bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima. 

Abazović sa Dačićem: Dobri odnosi Srbije i Crne Gore važni i za region

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić danas je u susretu s crnogorskim premijerom Dritanom Avbazovićem istakao da činjenica da je Srbija među prvim zemljama koju premijer Crne Gpre posećuje nakon stupanja na dužnost govori o posvećenosti unapređenju bilateralnih odnosa.

Dačić je rekao da Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja, imajući u vidu bliske veze dva naroda.

On je izrazio nadu da će se unapređenje bilateralnih odnosa realizovati, između ostalog, i kroz parlamentarnu dimenziju, gde postoji veliki prostor za jačanje parlamentarne diplomatije i saradnju u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao i kroz posete predsednika parlamenata i bliže kontakte parlamentarnih grupa prijateljstava.

FoNet/Božana Pavlica

 

Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji, ističući da je kod svih zvaničnika u Srbiji naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saradnju.

Napomenuo je da su dobri odnosi Crne Gore i Srbije, osim za naše dve države i njihove građane, od suštinske važnosti i za stabilnost čitavog regiona.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima saradnje na raznim poljima, a sagovornici su izrazili spremnost da rade na podizanju bilateralnih odnosa na najviši mogući nivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija