Region

Protest ispred Vlade Crne Gore zbog nacrta Temeljnog ugovora – okupljeni traže smenu Abazovića

Komentari

Autor: Tanjug, Vijesti

30/06/2022

-

12:05

Protest ispred Vlade Crne Gore zbog nacrta Temeljnog ugovora – okupljeni traže smenu Abazovića
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Ispred zgrade crnogorske vlade danas je održan protest protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa kojeg su Socijaldemokrate zatražile od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koja je deo aktuelne vlade, da pokrenu proceduru za smenu vlade premijera Dritana Abazovića.

Protest je sazvala nevladina organizacija "Lovćenske straže 1990." zbog radne verzije Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a poziv na opoziv Abazovićeve vlade DPS-u i SDP-u uputio je portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

Protest je održan u trenutku dok je premijer Abazović u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, a danas i sa patrijarhom Porfirijem.

On je rekao da radna verzija Temeljnog ugovora znači tihu kapitulaciju Crne Gore pred projektom, kako je naveo, "srpskog sveta".

Zirojević je naveo da ne mogu dozvoliti da objekti SPC budu poput ambasada i konzularnih predstavništava.

"Zato sa ovog mesta pozivamo, pre svega subjekte koji su zajedno sa nama bili opozicija, da se otkaže podrška vladi Dritana Abazovića i da pokrenu proceduru smene vlade", rekao je Zirojević.

Građanski aktivista Saša Zeković smatra da ovakav sadržaj Temeljnog ugovora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj verskoj zajednici i Srbiji.

Glumica, Ana Vujošević, kazala je da ne pristaju na nestajanje i otimanje crnogorske kulturne baštine i kulturnog nasleđa.

"Ne radi se samo o pokušaju zatiranju crnogorskog identiteta. Budućnost naše dece je u pitanju", rekla je Vujošević, prenele su podgoričke Vijesti.

Ona je rekla da, kako je navela, "crkva Srbije" i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore.

Građanski aktivista Neboša Mrvaljević poručio je Abazoviću da ne može niko da bude izvan zakona, da bude nedostupan organima gonjenja i da niko ne može da se igra sa pojmom veronauke.

On je istakao da Crna Gora mora ostati sekularna država, a da naravno treba imati ugovor sa svim verskim zajednicama ali onaj koji neće da negira postojanje Crne Gore.

Naredni protestni skup je zakazan za ponedeljak, a građani su pozvali i partije da se priključe.

Okuljeni su skandirali "izdaja" i nosili crnogorske zastave.

Krivokapić: Ako se Vlada ne bude bavila evropskom agendom, neće trajati ni do prekosutra

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Kivokapić rekao je za Euronews Srbija na NATO Samitu u Madridu da tema Temeljnog ugovora nije deo evropske agende aktuelne vlade, te da Evropska unija od Crne Gore traži da ispunjava svoju agendu.

Euronews

"To su istorijska pitanja koja možemo otvoriti na mnogo načina, od zakona (o slobodi veroispovesti) koji je usvojila prethodna vlada, a ne otvara ga ovaj deo vlade koji ja predstavljam da ne bi bežao od evropske agende, do ovoga što ne može biti Temeljni ugovor. SPC u Crnoj Gori ima četiri eparhije koje su registrovane i koje su kao što vidite vrlo razuđene, gde je čak ukinuta tekovina mitropolita Amfilohija Radovića o episkomskom savetu koji je formirao 2006. godine, sve to je izbrisano kad je došao novi patrijarh. Tako da ja mislim da i tu postoji mngo problema unutar odnosa SPC u Crnoj Gori, a s druge strane nije prioritet, smatram kao korak u kretanju u pogrešnoj temi, koji deluje za nekoga napred, za nekoga unazad. U celini, to je pitanje koje zavisi od suvereniteta države Crne Gore, ja gledam malo šire, pitanje ukupne disolucije bivše Jugoslavije sada je prešlo u disoluciju te crkve koja je formirana pod Aleksandrom Karađorđevićem. Otišla je Makedonija, pitanje je vremena kada će biti vraćeno Crnoj Gori ono što je njen ustavni model iz 1905. iz Kraljevine Crne Gore kada je Crnogorska autokefalna crkva bila u Ustavu kao takva. U celini, mislim da je trošenje političke energije koja nam treba za Evropu na temema koje se neće rešiti ni u ovom ni u sledećim potezima na način na koji sada idu", rekao je on.

Na pitanje da li će zbog pitanja Temeljnog ugovora napustiti Vladu, Krivokapić je podsetio da je pri formiranju Vlade u intervjuu kazao da ako se aktuelna vlada bude bavila evropskom agendom, a to je pitanje da Crna Gora uđe u Evropsku uniju što pre po zahtevima koje EU očekuje da se ispune, onda će vlada trajati 2,5 godine.

"Ako ne bude ispunjavala evropsku agendu, neće trajati ni do prekosutra", poručio je on.

Krivokapić je kazao da će njegova Socijaldemokratska partija sačekati da vidi šta piše u Temeljnom ugovoru, pa planirati dalje korake.

"Mislio sam da smo na prošloj sednici Vlade, koja je bila javna, dogovorili da se pregovara sa četiri eparhije koje su jedino registrovane u Crnoj Gori i da ćemo s njima sklopiti sporazum. Ko će u njihovo ime potpisati zavisi od njih koga će ovlastiti, ali taj neko mora biti u pravnom sistemu Crne Gore jer je jasan princip. To je akt internog prava, to je rekao ministar pravde, nema niakkvih međunarodnih elemenata kako neko sad implicira, i suvereno pravo Crne Gore je da ga sklopi i raskine kako hoće, ne radi se ni o kakvom javo-pravnom ugovoru nego o ugovoru o internom pravu Crne Gore", rekao je on.

Prema rečima Krivokapića, niko u Vladi Crne Gore nije dobio taj dokument, te da će odluka biti doneta u skladu sa interesima Crne Gore.

"Manjinska vlada ako ne bude ispunjavala evropsku agendu, moraće da ide na izbore, jer ona nema ni legitimitet, više je u toj vladi ministara nego poslanika. Ako joj nije prioritet evropska agenda, nego neka druga agenda, u ovom slučaju vidimo agenda druge crkve čak, onda će morati ići na izbore što se tiče SDP-a", poručio je on.

"SDP postoji 30 godina na političkoj sceni Crne Gore i Evrope, jer smo članica internacionale evropskih socijalista, mi smo pisali taj Ustav i sve ostalo što se desilo sa Crnom Gorom, doveli je do nezavisnosti, doveli je do NATO ozbiljnom političkom rabotom i političkim radom. Očekujemo da u tim stvarima, kakav je ovaj, imamo ozbiljnost. Ovo za sada nije ozbiljno, želeo bih da to uradim na vladi, ne čak pred kamerama, čuvajući pravo princip ozbiljnosti u političkom radu na tako važnim temama, uključujući i drugu stanu, ozbiljnost SPC", rekao je on.

 

Komentari (0)

Evropa