Region

Ministar pravde Crne Gore za Euronews Srbija: Vlada neće pasti zbog Temeljnog ugovora

Komentari

Autor: Teodora Kostić

06/07/2022

-

11:08

Ministar pravde Crne Gore za Euronews Srbija: Vlada neće pasti zbog Temeljnog ugovora
Ministar pravde Crne Gore za Euronews Srbija: Vlada neće pasti zbog Temeljnog ugovora - Copyright Printscreen YouTube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač za Euronews Srbija kaže da smatra kako je neophodno da Temeljni ugovor sa SPC bude potpisan što pre. Napominje da dosadašnji ugovori sklopljeni sa verskim zajednicama u Crnoj Gori ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način.

"Ovim putem informišemo i da su pregovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom započeti još 2012. godine, zbog čega smatramo neophodnim da Temeljni ugovor bude potpisan u što kraćem vremenskom roku", napominje on.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Kovač napominje da je došlo do odrđenog revidiranja dokumenta u normativnom delu, kao i u preambuli Ugovora.

"Ove izmene suštinski ne menjaju svrhu samog Ugovora, ali u potpunosti usklađuju nacrt teksta Ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore", navodi Kovač.

Na pitanje Euronews Srbija da li bi potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC mogao da ugrozi opstanak Vlade, Kovač odbacuje takvu mogućnost.

"Naprotiv, verujemo da će upravo taj čin dovesti do višeg nivoa demokratije u državi koja uvažava identitet svakog ljudskog bića i pravo na slobodu veroispovesti, koje je zagarantovano međunarodnim pravom i ustavima svih liberalno-demokratskih država, pa tako i Ustavom Crne Gore", zaključuje on.

Kovač napominje da su svi ugovori nastali kao logičan sled prepoznatih potreba, odgovornog partnerskog odnosa i pristupa.

"Ministarstvo pravde je odlučno da vodi dijalog sa svim zainteresovanim verskim zajednicama koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica shodno Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenju o pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori", napominje Kovač u pisanoj izjavi.

Kako navodi, sklapanjem potencijalnog Ugovora i sprovođenjem već potpisanih ugovora između države i verskih zajednica, Ministarstvo pravde ima nameru da obezbedi dostizanje prava i sloboda svim verskim zajednicama koje su garantovane Ustavom Crne Gore i Zakonom o slobodi veroispovesti.

Dodaje i da je Ministarstvo pravde na čijem je čelu odlučno kroz Direktorat za saradnju sa verskim zajednicama u skladu sa svojim nadležnostima nastavi da baštini i jača međuverski sklad, te da poštuje sve verske zajednice, nezavisno od političke ili bilo koje druge pripadnosti.

Podsetimo, Vlada Crne Gore na sednici u petak, 7. jula glasaće o predloženom Temeljnom ugovoru sa SPC, najavio je potpredsednik Vlade Vladimir Joković. Ta najava izazvala je oštre reakcije u Podgorici, čak i među ministrima. Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić rekao je da Vlada mora da se vrati na evropski put, ili će morati na nove izbore. Grupa građana Cetinja preti blokadom saobraćaja ako vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa