Region

Vladajući SDSM podržao revidirani francuski predlog: Sve političke partije bi trebalo da postupe odgovorno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

09:43

Vladajući SDSM podržao revidirani francuski predlog: Sve političke partije bi trebalo da postupe odgovorno
Dimitar Kovačevski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Glavni odbor Socijaldemokratskog saveza Severne Makedonije  sinoć je podržao revidirani grancuski predlog za počinjanje pregovora sa EU, saopštila je ova partija.

"Rukovodeći se državnim i nacionalnim interesima, najvišim strateškim ciljevima za članstvo u EU kao i interesima svih građana, Glavni odbor SDSM je na sednici jednoglasno doneo odluku kojom se podržava proces otpočinjanja pregovora sa EU", navodi se u saopštenju stranke.

U tekstu se navodi da SDSM, kao državotvorna partija, ostaje nepokolebljiva u svom opredeljenju da bezuslovno poštuje jezik, identitet, istorijske i kulturne osobenosti makedonskog naroda, kao elemente o kojima se ni pod kojim uslovima ne može pregovarati sa EU.

"SDSM očekuje da ova opredeljenja i principe podrže svi politički subjekti u parlamentu donošenjem daljih zaključaka o evropskom predlogu, po skupštinskoj proceduri", ističe najveća vladajuća stranka u Severnoj Makedoniji.

Prema SDSM-u, u pregovaračkom procesu Vlada, zajedno sa svim institucijama, treba da nastavi da se dosledno pridržava Rezolucije o makedonskim crvenim linijama koju je usvojilo makedonsko Sobranje.

"Zemlja je pred veoma važnom odlukom za svoju budućnost i realizaciju još jednog strateškog cilja, otvaranje pregovora sa Evropskom unijom sa očuvanim i obezbeđenim makedonskim jezikom u EU. To znači konačno zatvaranje svih pitanja identiteta. Imamo predlog koji garantuje čist makedonski jezik u EU i istorijska i bilateralna pitanja van pregovaračkog okvira. Sve političke partije bi trebalo da postupe odgovorno, državnički i racionalno i zajedno donesu dugo očekivanu odluku o nastavku evropskog integracionog puta zemlje", dodaje se u saopštenju SDSM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa