Region

Mickoski: Ako makedonska vlast odbije francuski predlog, odreći ćemo se zahteva za izbore

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

09:13

Mickoski: Ako makedonska vlast odbije francuski predlog, odreći ćemo se zahteva za izbore
Mickoski: Ako makedonska vlast odbije francuski predlog, odreći ćemo se zahteva za izbore - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

"VMRO-DPMNE kao odgovorna partija predlaže vladajućoj SDSM da odbije francuski predlog o evrointegracijama, a mi ćemo se odreći zahteva za brze prevremene izbore", poručio je lider najjače makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski.

U intervjuu Politici, Mickoski je ocenio da masovni protesti u Severnoj Makedoniji dobijaju podršku "ne samo od VMRO već i od intelektualaca, eksperata za evrointegrativna pitanja, ali i podržavalaca vladajuće partije".

"Ovaj predlog ne nudi početak makedonskih evrointegracija, već naprotiv, otvara beskonačne pregovore ili asimilaciju prema bugarskom diktatu", kazao je Mickoski.

Prema njegovim rečima, u Bugarskoj likuju jer francuski predlog sadrži njihove zahteve.

"Ti zahtevi su izuzetno nepovoljni za Makedoniju i naginju ka negiranju makedonskog identiteta, jezika i istorije", ocenio je lider VMRO DPMNE.

Mickoski je dodao da Makedonija ima svoje ciljeve i mora čvrsto i odlučno da stoji iza svojih interesa.

"Mi smo kandidati za članstvo u EU već 17 godina i moramo da radimo na tome da dostojanstveno dobijemo taj datum ulaska u EU", rekao je on.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, ocenio je da tu inicijativu podržava, ali da ona ne sme biti alternativa EU.

"Reforme balkanskih zemalja su nasušne i treba da se nastave bez obzira na to da li su rezultat neke regionalne saradnje ili se sprovode od strane svake zemlje posebno. Ja verujem u ideju ujedinjenog Balkana u ujedinjenoj Evropi", rekao je Mickoski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa