Region

Novi protesti u Skoplju zbog "francuskog predloga": Demonstranti ispred vlade i parlamenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2022

-

19:50

Novi protesti u Skoplju zbog "francuskog predloga": Demonstranti ispred vlade i parlamenta
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

I večeras su se građani okupili na ulicama Skoplja na protestu protiv takozvanog francuskog predloga koji pretenduje da stavi tačku na spor sa Bugarskom i posle dugo vremena odblokira evrointegracije zemlje. Oni su protest započeli ispred vlade uzvikujući "Ostavka" i "Nikad Severna, samo Makedonija", javlja reporterka Euronews Srbija. Moto protesta je "Ultimatum - ne hvala". 

Ispred zgrade vlade su bile pozicionirane jake policijske snage. Demonstranti su nosili transparente: "Sa fašistima se ne pregovara" i "stop bugarizaciji". 

Juče nije bilo protesta zbog Kurban-bajrama. Inače, na pojedinim protestima koji su održani prethodnih dana u Skoplju bilo je incidenata. Protesti su izbili nakon što su makedonske vlasti dale zeleno svetlo takozvanom francuskom predlogu koji pretenduje da stavi tačku na spor sa Bugarskom i posle dugo vremena odblokira evrointegracije zemlje.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ipak, niz nepoznanica u ovom predlogu, od kojih se ključne tiču "makedonskog identiteta", odnosno jezika, pa i ustavnog položaja bugarske manjine u Severnoj Makedoniji, bile su ne samo inicijalna kapisla za proteste, već i okidač da oni za kratko vreme ekskaliraju u nasilne obračune kamenicama i vatrenim oružjem.

Dok je za makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog francuski predlog "istorijski", a za predsednika Steva Pendarovskog "kompromisno rešenje", u opoziciji tvrde da je reč o ultimatumu, zbog čega je i lider najveće opozicione grupacije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski još pre nekoliko dana pozvao svoje pristalice na protest.

Ipak, priča koja je kulminirala najnovijim protestima traje godinama. Bugarska je, naime, dugo blokirala pristupne pregovore Severne Makedonije tvrdnjom da krade bugarsku istoriju i zatražila i da Skoplje prizna da makedonski jezik ima bugarske korene. Protesti su došli baš u trenutku kada je delovalo da bi takozvano francusko rešenje moglo da otkoči taj proces.

Prinskrin/Euronews/Anđelka Ćup

 

U samom finišu svog predsedavanja EU, Francuska je pokušala da "pogura" rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske i iznela predlog kako se čitav proces otkoči. Međutim, čak i revidirani koncept izazvao je burne reakcije.

Šta je zapravo francuski predlog?

Pozadina svega može se pronaći još u prvom francuskom predlogu koji je stigao u Skoplje u junu. Prema njemu Severna Makedonija bi, između ostalog, morala da prizna u preambuli svog Ustava da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji, preneo je AP. Međutim, na samitu u Briselu, premijer Kovačevski zahvalio je franuskom predsedniku Emanuelu Makronu na posvećenosti, ali i stavio do znanja da je predlog u tom obliku - neprihvatljiv.

On je tada izneo ključne elemente pod kojima bi mogao da bude prihvatljiv, a to su: jasna formulacija makedonskog jezika u pregovaračkom okviru i jasna zaštita makedonskog identiteta, zatim da istorijska pitanja ne mogu da budu kriterijum u pregovaračkom okviru, da pregovori između Severne Makedonije i EU moraju da počnu pre početka procedure za ustavne promene za uključivanje Bugara, Hrvata i Crnogoraca u preambulu Ustava i čvrsta uveravanja i Bugarske i EU da Sofija neće postavljati nove zahteve mimo onoga što je dogovoreno u pregovaračkom okviru i bilateralnom protokolu.

Nakon što je predlog odbijen, iz Evropske unije stigla je nova, revidirana verzija predloga koju su predstavnici vlasti sada označili kao prihvatljivu, a stigli su i pozivi brojnih evropskih zvaničnika da se dokument prihvati.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kako je pisao BBC na srpskom, sadržaj izmenjenog francuskog rešenja je da će se prava Bugara u Severnoj Makedoniji garantovati kroz ustavne promene, Skoplje je dužno da održava dobre odnose sa Sofijom i u procesu pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji ne tumači se kao da je Bugarska priznala makedonski jezik. Novim predlogom, naime, obaveze ostaju van pregovaračkog procesa i početak pregovora nije uslovljen ustavnim promenama.

Analitičar Petar Arsovski za Euronews Srbija rekao je ranije za Euronews Srbija da postoji nekoliko razlika koje su napravljene u francuskom predlogu, od kojih su dve najvažnije. On ističe dve međuvladine konferencije i napominje da je predavanje pristupnih instrumenata bilo zakazano za drugu, nakon što Severna Makedonija izvrši ustavne promene.

"A sada je predavanje pristupnih instrumenata napravljeno na prvoj međuvladniji konferenciji, pa onda Makedonija ima vremena dok traje skrining da završi ustavne izmene, tako da se ne gubi vreme i ono što je bilo politički važno ovoj vladi ovde, a to je da dobije zvanični početak pregovora", rekao je on. Kako kaže, druga važna promena se odnosi na spisak zadataka iz ugovora o dobrosusedkim odnosima sa Bugarskom koji je u prošloj verziji bio eksplicitno naveden u pregovaračkim okvirima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa