Region

Evropska komisija: Prihvatanje francuskog predloga biće suverena odluka Severne Makedonije

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

14:01

Evropska komisija: Prihvatanje francuskog predloga biće suverena odluka Severne Makedonije
Evropska komisija: Prihvatanje francuskog predloga biće suverena odluka Severne Makedonije - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero, poručila je danas da će odluka o tome da li će Skoplje prihvatiti ili ne revidirani francuski predlog o rešavanju bilateralnog spora sa Bugarskom, biti suvrena odluka Severene Makedonije.

”Premijer Kovačevski je započeo široke konsultacije sa svim relevantnim akterima u zemlji. Konsultacije su u toku, a odluka o revidiranom predlogu biće suverana odluka Severene Makedonije”, kaže je Pisonero.

Na pitanje novina u Briselu da li revidirani francuski predlog predviđa uvođenje bilateralnih sporova između Skoplja i Sofije u pregovarački okvir Severne Makedonije sa EU i koji je stav Evropske komisije o tome, Pisonero odgovara da je tekst revidiranog predloga ”javno dostupan” i da svi mogu da se uvere šta u njemu piše.

I dok je bugarski parlament odmah prihvatio francuski tzv. ”kompromisni predlog” o rešavanju spora sa Severnom Makedonijom, u Skoplju se održavaju protesti protiv kako se navodi, zadiranja u makedonski identitet i jezičku, kulturnu i istorijsku posebnost Makedonaca.

Istraživanje makedonskog Instituta za politička istraživanja (IPIS) pokazalo je da gotovo 73 odsto građana ne želi u EU prema francuskim predlogu, a da više od 50 odsto anketiranih podržava građanske proteste koji se održavaju u Skoplju.

Samo nešto više od četvrtine anketiranih veruje da je novi francuski predlog izmenjen u skladu sa zahtevima premijera Dimitra Kovačevskog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa