Region

Šesto veče protesta u Skoplju: „Ultimatum – ne, hvala“, za sutra najavljene blokade širom zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Sloboden pečat, Telma

07/07/2022

-

20:27

Šesto veče protesta u Skoplju: „Ultimatum – ne, hvala“, za sutra najavljene blokade širom zemlje
Šesto veče protesta u Skoplju: „Ultimatum – ne, hvala“, za sutra najavljene blokade širom zemlje - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Ispred zgrade Vlade u Skoplju večeras je, pod motom „Ultimatum – ne, hvala“, počeo šesti po redu protest protiv predloga pregovaračkog okvira za pristupne pregovore zemlje sa EU, koji su predložili Predsedništvo Francuske i Savet EU 30. juna ove godine. kako je najavljeno na večerašnjem protestu, za sutra u 13 časova su planirane blokade širom zemlje, prenela je Telma.

Najavljeno je da će sutra od 13.00 na jedan sat biti blokirane četiri tačke u državi: bulevar pred Vladom Severne Makedonije, put Veles - Štip, regionalni put Strumica - Radoviš i na planinskom prelazu Pletvar magistrala koja od Prilepa vodi do autoputa "Prijateljstvo", objavila je Televizija Telma.

 

Kako prenosi agencija MIA, večerašnji protest protekao je mirno i bez incidenata. Demonstranti su zahtevali ostavku Vlade. Protest je, kao i prethodnih večeri, počeo ispred zgrade Vlade odakle su se učesnici uputili do zgrade Ministarstva pravde i Sobranja.

"Nema nazad ni koraka. Nema polaska iz Makedonije. Danas nastavljamo, masovno, mirno i ponosno ispred Vlade, preko Ministarstva pravde, gde ćemo poručiti da nema promene Ustava zbog ulaska Bugara, jer Ustav nije Vikipedija, a protest ćemo završiti ispred parlamenta", saopštila je inicijativa "Ultimatum-Ne hvala" uoči protesta,.

Uoči protesta, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski apelovao je na građane i političke stranke koje žele da ostvare svoje pravo na protest, da to učine na način koji pokazuje demokratski kapacitet, uz dužno poštovanje zakonskih odredbi za javnih okupljanja, kao i poštovanje policijskih službenika u obezbeđivanju mira i stabilnosti.

Lider opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji i večeras protestuje zajedno sa građanima, rekao je da snaga nije u nasilju, već u masi.

"Nasilje je izdaja vrednosti u koje verujemo, a verujemo u miran i demokratski način izražavanja nezadovoljstva onim što nam sprema ova nepopularna vlast", rekao je Mickoski.

Vlada Makedonije je danas popodne Skupštini dostavila nacrt pregovaračkog okvira, a kako je saopštila skupštinska pres služba, sednica nije planirana za večeras.

Tokom jučerašnjeg protesta protiv francuskog predloga i incidenata tri policajca su povređena, a pet demonstranata je uhapšeno.

Francuski predlog koji je podelio Severnu Makedoniju trebalo bi da stavi tačku na spor sa Bugarskom i posle dugo vremena odblokira evrointegracije zemlje. Prema njemu Severna Makedonija bi, između ostalog, morala da prizna u preambuli svog Ustava da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji. Nakon što je prva ponuda za Skoplje bila neprihvatljiva, usledio je revidirani predlog koji predviđa da će se prava Bugara u Severnoj Makedoniji garantovati kroz ustavne promene, Skoplje je dužno da održava dobre odnose sa Sofijom i u procesu pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji ne tumači se kao da je Bugarska priznala makedonski jezik. Novim predlogom, naime, obaveze ostaju van pregovaračkog procesa i početak pregovora nije uslovljen ustavnim promenama.

Prema danas objavljenom istraživanju, protiv ovog predloga je čak 73 odsto građana.

Vlada u Skoplju prosledila je danas parlamentu predlog-pregovarački okvir Severne Makedonije i Evropske unije za kandidatski status, koji je sačinila Francuska dok je bila predsedavajuća EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa