Region

Nikoloski: Proteste i blokade u Skoplju nastavljamo u nedelju

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2022

-

09:31

Nikoloski: Proteste i blokade u Skoplju nastavljamo u nedelju
Tanjug/AP/Boris Grdanoski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski najavio je za nedelju nastavak uličnih protesta protiv francuskog predloga kojim bi se sklonio veto Bugarske za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, i naglasio da oni daju rezultate, prenosi MIA.

Nikoloski, koji je i poslanik u makedonskom Sobranju, istakao je da su planirana tri koraka da se spreči da vlada prihvati ovaj francuski predlog, a to, kako je rekao, podrazumeva između ostalog nastavak protesta i blokada širom zemlje.

"U nedelju ponovo nastavljamo u 19 časova ispred vlade i pozivam sve građane da nam se pridruže. Za one koji ne mogu da dođu u Skoplje, blokada će se nastaviti u ostatku zemlje. To je prvi i najvažniji korak jer protesti daju rezultate", naglasio je potpredsednik VMRO-DPMNE.

On je naveo i da "vlada koja je prihvatila ovako ponižavajući predlog sigurno mora da padne i da vlast koja direktno udara na temelje državnosti i identitet većinskog makedonskog naroda ne može da računa na opstanak".

Istakao je i da "francuski predlog direktno ruši temelje države i makedonskog naroda".

Nikoloski je naveo da ako protesti i blokade od planirana tri koraka, ne spreče da vlada prihvati ovaj francuski predlog, i on bude usvojen u Sobranju, VMRO-DPMNE će biti protiv izmena Ustava potrebnih za njegovo stupanje na snagu.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije, naišao je na snažan otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, i određenog broja broja građana i relevantnih nevladinih organizacija .

Makedonski građani koji se ne slažu sa francuskim predlogom za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom i juče su nastavili višednevne proteste i blokirali bulevar u kome se nalazi Vlada Severne Makedonije, kao i više magistralnih putnih pravaca, prenela je MIA.

Vlada je u četvrtak razmotrila informaciju Ministarstva spoljnih poslova o predlogu-pregovaračkom okviru za Republiku Severnu Makedoniju sa EU, koju je iznelo francusko predsjedavanje Evropskom unijom, i prosledila je u Sobranje na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, u skladu sa skupštinskim procedurama.

Francuski predlog za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom sadrži jasnu formulaciju makedonskog jezika kao apsolutno čistog i ravnopravnog jezika s ostalim jezicima Evropske unije i bez ikakvih fusnota, objašnjenja i zvezdice.

U predlogu se navodi i da su bilateralna, istorijska pitanja stavljena van pregovaračkog okvira i da će biti zatvorena na bilateralnom nivou na dostojanstven i fer način za obe strane.

U tekst francuskog predloga unete su izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose sa Bugarskom.

Komentari (0)

Evropa