Region

Bivši šef hrvatske diplomatije: Šmit bi mogao da iskoristi bonska ovlašćenja i promeni Izborni zakon u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

12:35

Bivši šef hrvatske diplomatije: Šmit bi mogao da iskoristi bonska ovlašćenja i promeni Izborni zakon u BiH
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna zajednica je trebalo da ovlasti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da koristeći tzv. bonska ovlašćenja promeni odredbe Izbornog zakona da bi se sprečilo preglasavanje Hrvata, izjavio nekadašnji šef hrvatske diplomatije Miro Kovač.

Kovač je u intervjuu za zagrebački nedeljnik Nacional rekao da bi ponovni izbor Željka Komšića u Predsedništvo BiH bio ne samo nepošten i protivan duhu Dejtona, već i štetan za bosanskohercegovačke Hrvate kao državotvorni narod, a time i za BiH kao takvu.

"Žao mi je da nije bilo dovoljno mudrosti u međunarodnoj zajednici da moj prijatelj Kristijan Šmit kao visoki predstavnik za BiH iskoristi instrument bonskih ovlašćenja i nametne izborni zakon koji bi obezbedio da Hrvati u Predsedništvu BiH i Domu naroda Parlamenta Federacije biraju svoje predstavnike, a da to ne budu Komšićevi ''građani'', koji su dominantno Bošnjaci", naveo je Kovač.

Kovač kaže da dugo poznaje Šmita, za kojeg kaže da je istinski prijatelj svih naroda i države BiH.

Smatra i da Hrvatska ne može bitnije da pomogne Hrvatima u BiH bez, kako je kazao, saradnje vlade i predsednika Hrvatske u oblikovanju i sprovođenju spoljne politike.

Uveren je i da Bošnjaci na narednim izborima, 2. oktobra u BiH, neće moći da nametnu člana Predsedništva Hrvatima jer bi to, ističe, ponovo bila prevara duha Ustava BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa