Region

Zašto je BiH jedina iz regiona koja je pomenuta u strateškom konceptu NATO?

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

05/07/2022

-

20:32

Zašto je BiH jedina iz regiona koja je pomenuta u strateškom konceptu NATO?
Zašto je BiH jedina iz regiona koja je pomenuta u strateškom konceptu NATO? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U novom strateškom konceptu NATO koji su lideri zemalja članica usvojili na Samitu u Madridu najsnažnije su odjeknule kvalifikacije o Rusiji i Kini. Međutim, region Zapadnog Balkana pomenut je kao "strateški značajan", a interesantno je to što je od zemalja regiona spomenuta jedino Bosna i Hercegovina. Nije se sve završilo na tome, jer je iz Velike Britanije najavljeno da će ta zemlja u BiH poslati vojne stručnjake, što je izazavalo različite reakcije među članovima Predsedništva. 

Čini se da je prošlonedeljni Samit NATO bio od velikog značaja za BiH koja je od 2006. godine članica Partnerstva za mir, i koju trenutno potresa duboka politička kriza. Može se reći da je ona ovom Samitu zapravo stigao odgovor na zahtev ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića koji je još početkom juna zatražio pomoć u "osiguranju bezbednosti i stabilnosti BiH".

U kom kontekstu je tačno pomenuta Bosna i Hercegovina? U dokumentu strateškog koncepta se navodi: "Nastavićemo da razvijamo naša partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprede naš zajednički interes u evroatlantskim odnosima - mir, stabilnost i bezbednost".

Zašto je baš Bosna i Hercegovina među retkim zemljama koje su pomenute poimence - za stručnjake nema mnogo dileme. Kako kažu, ova zemlja je oduvek bila u interesu NATO i na nju će se odnositi posebni programi. Takođe, ističu i da je osnovni pravac američke spoljne i bezbednosne politike da se što više zemalja priključi ovoj vojnoj alijansi.

"BiH oduvek bila u fokusu"

NATO je odlučio da značajno pomogne BiH kako bi se ova zemlja smatrala delom jedinstvene evropske bezbednosne strukture, izjavio je u Madridu ministar odbrane u Savetu ministara BiH Sifet Podžić, koji je i prisustvovao sastancima.

"Bio sam jako ponosan i drago mi je da su saveznici jedinstveni u podršci i pomoći Bosni i Hercegovini. Tema večere je bio Zapadni Balkan i NATO, ali se to pretvorilo u Bosna i Hercegovina i NATO savez zbog toga što sam ja bio jedini ne-NATO ministar odbrane koji je bio prisutan. Tokom rasprave 25 od 30 ministara je uzelo reč i pružili su nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini. Za mene je najvažnije da je podržan paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu", rekao je on. 

Kako je za Euronews Srbija rekao Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Bosna i Hercegovina je oduvek bila u interesu NATO, a činjenica da je naglašena u strateškom konceptu značiće da će se na nju odnositi posebni programi.

"Pre svega to je osnovni pravac američke spoljne i bezbednosne politike da se što više zemalja priključi NATO. BiH, koja de facto ima misiju NATO unutar sebe već dugo je pod određenim programima NATO i sve je to nekako išlo dok nije Republika Srpska odlučila da ne prihvati to kao svoj spoljnopolitički cilj i jednostrano donela rezoluciju o vojnoj neutralnosti", rekao je on.

Kako dodaje, s obzirom na dobre odnose Republike Srpske i Rusije, to je u određenom i političkom i strateškom smislu za NATO jako važno.

"Činjenica je da će se baš upravo zbog toga što je BiH naglašena u starteškom konceptu, da će se na nju odnositi posebni programi i da će se verovatno u okviru toga odnositi povremeno na Republiku Srpsku", istakao je Šolaja.

Britanski vojni stručnjaci u BiH

A upravo Rusija i njen uticaj u BiH su teme kojima bi trebalo da se bave vojni stručnjaci iz Velike Britanije koji bi uskoro mogli da stignu u BiH. Naime, kako je istakao Boris Džonson, London se "odaziva pozivu prijatelja da pomogne u zaštiti mira koji s pravom saslužuju".

"Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini", naveo je britanski premijer u izjavi.

Iz NATO, na čiji zahtev Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH, za Radio Slobodna Evropa kažu kako su u BiH porasle tenzije, te da je britanska odluka u cilju stabilnosti, sigurnosti i saradnje u regionu.

"BiH je prešla dug put od sukoba iz 1990-ih, ali nedavno smo bili svedoci porasta tenzija, s više podele u retorici, reformama u zastoju i stranim akterima koji rade na potkopavanju napretka", naveli su iz NATO.

Dva stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i reformu odbrane radiće s Oružanim snagama BiH i NATO na održavanju mira i bezbednosti u zemlji, saopšteno je iz britanske vlade u četvrtak. Navedeno je i da će Britanija takođe obezbediti sredstva za jačanje sajber bezbednostni u BiH, "čineći zemlju otpornijom na napade". 

Kako navodi RSE, jedan od britanskih stručnjaka baviće se problemom ruskih dezinformacija u BiH, pomažući da se blokiraju ruski i drugi napori "da se širi nepoverenje i podriva demokratija u zemlji i regionu". Najavljeno je da će britanski stručnjaci blisko sarađivati s medijima i drugim institucijama kako bi ih opremili "alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija".

"Najverovatnije će se raditi na tome da se stvore uslovi da cela BiH stvori takvu političku kritičnu masu, da obezbede takvu političku volju, da se BiH definitivno priključi u NATO. To je jedan od zadataka. A drugo, činjenica je da Velika Britanija nastoji da se postavi kao bitan igrač ne samo na jugoistoku Evrope, nego i u Evropi i šire", rekao je Šolaja.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

Objašnjavajući zašto se baš Velika Britanija odlučila za ovaj korak, Šolaja navodi da je to inače odraz istorijskog pristupa politike Velike Britanije prema kontinentalnom delu Evrope, te da ona nikada ne dozvoljava da se neke stvari pokrenu u tom pravcu da se pojavi neka jaka sila u Evropi koja bi mogla da joj konkuriše.

"Sa druge strane, to su neki praktični neprosredni ciljevi, verovatno i obaveštajne prirode i svega ostalog, ali na kraju krajeva Velika Britanija je inače poznata kao najpouzaniji partner, pa i predstavnik SAD u Evropi", rekao je on.

Reakcije u BiH

Reakcije na najavu iz Londona unutar Bosne i Hercegovine na odluke madridskog Samita i na najave slanja vojnih stručnjaka su podeljene. 

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je kao izrazito pozitivne poruke koje su poslate, a tiču se BiH. On je istako da je iz svega vidljivo da Bosna i Hercegovina prelazi iz partnerske u savezničku fazu odnosa sa NATO bez obzira na razne, kako je naveo, kočničare toga procesa u BiH. Takođe, pozdravio je i najavu Vlade Britanije i premijera Borisa Džonsona o dolasku britanskih vojnih stručanjaka kako bi se BiH pomoglo da se, kako kaže, obezbedi od ruskih pretnji.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šafik Džaferović je rekao da je potez Velike Britanije praktična podrška BiH u borbi protiv ruskih pretnji, kao i da se zalaže za jačanje NATO štaba u BiH.

Sa druge strane, pak, Milorad Dodik poručuje da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH i ističe da je to "manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni BiH očigledno vide".

Dodik je istakao da je uspostavljanje centra za tzv. sajber sigurnost drugo ime za uspostavljanje britanskog obaveštajnog punkta, prenosi Tanjug.

"Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja", izjavio je Dodik za Srnu, upitan da prokomentariše najavu Velike Britanije da će poslati vojne stručnjake u BiH.

Prema njegovim rečima, secesionizam je pitanje za Britance, ali ne u BiH već u Škotskoj i dobro bi bilo da se time pozabave na svojoj teritoriji.

"Svoju viševekovnu frustraciju Rusima bi da izleče na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovde. Valjda procenjuju da tako njihovi kandidati iz PDP imaju bolje šanse", naveo je Dodik.

Komentari (0)

Evropa