Život

"Odlično ide uz kajmak i čvarke": CNN uvrstio jedan od hlebova iz Srbije među 50 najboljih na svetu

Komentari
"Odlično ide uz kajmak i čvarke": CNN uvrstio jedan od hlebova iz Srbije među 50 najboljih na svetu
"Odlično ide uz kajmak i čvarke": CNN uvrstio jedan od hlebova iz Srbije među 50 najboljih na svetu - Copyright Unsplash/mohamed hassouna

Autor: CNN

21/10/2025

-

07:12

veličina teksta

Aa Aa

Američki javni servis CNN uvrstio je proju iz Srbije na listu 50 najboljih hlebova sveta. 

Prema pisanju njihovog portala, proja je "omiljeni dodatak bogatim mesnim čorbama" u Srbiji.

"To je domaće jelo koje se često sprema sveže za porodične obroke i iznosi vrelo iz rerne. Kukuruzno brašno nudi blago sladak ukus uz slane dodatke - od kajmaka, do čvaraka", navode u opisu.

Na CNN listi najboljih hlebova, mesto su našle legendarne meksičke tortilje, francuski baget, kao i italijanska fokača, ali i niz manje poznatih jela od testa iz različitih krajeva sveta.

Unsplash

 

Prema njihovom pisanju, prvi hlebovi pojavili su se pre nastanka prvih stalnih naselja, budući da su lovci i sakupljači u Jordanskoj pustinji pravili hleb od krtola i žitarica.

Lista odražava raznolikost različitih tehnika pravljenja hleba, kao i različitih sastojaka - od bogatih slojeva malajskog roti canai, do turskog đevreka, poznatog kao simit. Oni nisu rangirani po kvalitetu i ukusu, nego prema nazivima zemlje u abecednom redu:

  • Damper hleb – Australija
  • Bolani – Avganistan
  • Luči – Bangladeš
  • Pao de kežu (Pão de queijo) – Brazil
  • Baget (Baguette) – Francuska
  • Hačapuri (Khachapuri) – Gruzija
  • Tigrasti hleb (Tijgerbrood) – Holandija
  • Tamni ražani hleb (Dökkt rúgbrauð) – Island
  • Hleb sa sodom bikarbonom (Soda bread) – Irska
  • Bami hleb (Bammy bread) – Jamajka
  • Hleb punjen karijem (Kare pan) – Japan
  • Paj bao – Hongkong
  • Tabunski hleb (Taboon bread) – Jordan
  • Parata (Paratha) – Indija
  • Roti gambang – Indonezija
  • Indžera (Injera) – Etiopija
  • Liba (Libba) – Egipat
  • Malavaš (Malawach) – Jemen
  • Lavaš (Lavash) – Jermenija
  • Sangak – Iran
  • Hala (Challah) – Izrael
  • Ćabata (Ciabatta) – Italija
  • Prženi hleb (Fry bread) – Navajo nacija (SAD)
  • Pumpernikel (Pumpernickel) – Nemačka
  • Lefse – Norveška
  • Roti čanaj (Roti canai) – Malezija
  • Malteški hleb (Ħobż tal-Malti) – Malta
  • Tortilja (Tortilla) – Meksiko
  • Hobz kesra (Khobz kesra) – Maroko
  • Maraketa (Marraqueta) – Čile
  • Montrealski đevrek (Montreal bagel) – Kanada
  • Kubanski hleb (Pan Cubano) – Kuba
  • Podplomik (Podplomyk) – Poljska
  • Portugalski kukuruzni hleb (Broa de milho) – Portugalija
  • Korovaj – Rusija
  • Pane karazau (Pane carasau) – Sardinija
  • Proja – Srbija
  • Simit đevrek (Simit) – Turska
  • Limpa hleb (Limpa bread) – Švedska
  • Apam (Appam) – Šri Lanka
  • Non – Uzbekistan

Komentari (0)

Magazin