"Odlično ide uz kajmak i čvarke": CNN uvrstio jedan od hlebova iz Srbije među 50 najboljih na svetu
Komentari
21/10/2025
-07:12
Američki javni servis CNN uvrstio je proju iz Srbije na listu 50 najboljih hlebova sveta.
Prema pisanju njihovog portala, proja je "omiljeni dodatak bogatim mesnim čorbama" u Srbiji.
"To je domaće jelo koje se često sprema sveže za porodične obroke i iznosi vrelo iz rerne. Kukuruzno brašno nudi blago sladak ukus uz slane dodatke - od kajmaka, do čvaraka", navode u opisu.
Na CNN listi najboljih hlebova, mesto su našle legendarne meksičke tortilje, francuski baget, kao i italijanska fokača, ali i niz manje poznatih jela od testa iz različitih krajeva sveta.

Unsplash
Prema njihovom pisanju, prvi hlebovi pojavili su se pre nastanka prvih stalnih naselja, budući da su lovci i sakupljači u Jordanskoj pustinji pravili hleb od krtola i žitarica.
Lista odražava raznolikost različitih tehnika pravljenja hleba, kao i različitih sastojaka - od bogatih slojeva malajskog roti canai, do turskog đevreka, poznatog kao simit. Oni nisu rangirani po kvalitetu i ukusu, nego prema nazivima zemlje u abecednom redu:
- Damper hleb – Australija
- Bolani – Avganistan
- Luči – Bangladeš
- Pao de kežu (Pão de queijo) – Brazil
- Baget (Baguette) – Francuska
- Hačapuri (Khachapuri) – Gruzija
- Tigrasti hleb (Tijgerbrood) – Holandija
- Tamni ražani hleb (Dökkt rúgbrauð) – Island
- Hleb sa sodom bikarbonom (Soda bread) – Irska
- Bami hleb (Bammy bread) – Jamajka
- Hleb punjen karijem (Kare pan) – Japan
- Paj bao – Hongkong
- Tabunski hleb (Taboon bread) – Jordan
- Parata (Paratha) – Indija
- Roti gambang – Indonezija
- Indžera (Injera) – Etiopija
- Liba (Libba) – Egipat
- Malavaš (Malawach) – Jemen
- Lavaš (Lavash) – Jermenija
- Sangak – Iran
- Hala (Challah) – Izrael
- Ćabata (Ciabatta) – Italija
- Prženi hleb (Fry bread) – Navajo nacija (SAD)
- Pumpernikel (Pumpernickel) – Nemačka
- Lefse – Norveška
- Roti čanaj (Roti canai) – Malezija
- Malteški hleb (Ħobż tal-Malti) – Malta
- Tortilja (Tortilla) – Meksiko
- Hobz kesra (Khobz kesra) – Maroko
- Maraketa (Marraqueta) – Čile
- Montrealski đevrek (Montreal bagel) – Kanada
- Kubanski hleb (Pan Cubano) – Kuba
- Podplomik (Podplomyk) – Poljska
- Portugalski kukuruzni hleb (Broa de milho) – Portugalija
- Korovaj – Rusija
- Pane karazau (Pane carasau) – Sardinija
- Proja – Srbija
- Simit đevrek (Simit) – Turska
- Limpa hleb (Limpa bread) – Švedska
- Apam (Appam) – Šri Lanka
- Non – Uzbekistan
Komentari (0)