Region

Veliki požar kod Šibenika: Izgorelo najmanje 20 kuća, na terenu više od 200 vatrogasaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Indeks

13/07/2022

-

19:59

Veliki požar kod Šibenika: Izgorelo najmanje 20 kuća, na terenu više od 200 vatrogasaca
Veliki požar kod Šibenika: Izgorelo najmanje 20 kuća, na terenu više od 200 vatrogasaca - Copyright Tanjug/HINA/Valerio Baranović

veličina teksta

Aa Aa

Vatrena stihija se na šibenskom području širi i probila se do Rasline, mesta na Prokljanskom jezeru. S obzirom na to da je požar i dalje aktivan, gašenje će se nastaviti  tokom noći.

Požar je najpre izbio u okolini Vodica, a potom se proširio prema Zatonu, da bi se odatle vatra probila do mesta Rasline, javila je Hina.

U Zatonu je zahvatila krovove nekoliko kuća, crkve i vatrogasnog doma, ali vatrogasci su uspeli da je ugase. Trenutno je najgore stanje na području Rasline, a u gašenju učestvuju i tri kanadera, dok je i četvrti usmeren ka tom području.

Kako prenosi hrvatski Indeks, požar gasi 210 vatrogasaca, a na lice mesta je poslato i 25 vojnika. U Zaton su stigli i hrvatski premijer i drugi zvaničnici. Takođe, najmanje 20 kuća je izgorelo, rekao je narednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Plenković je novinarima rekao da se "ne može uticati na klimatske promene, vrućine i rizike od požara".

"Zahvalni smo vatrogascima, pripadnicima vojske, policije, civilne zaštite i svim službama na angažmanu. Sve raspoložive snage su u funkciji kako bi se požari stavili pod kontrolu, i kako bi se zaštitila imovina i ljudi", poručio je portparol vlade Marko Milić. 

Načelnik Štaba civilne zaštite Grada Šibenika rekao je da "situacija nije bila gora u poslednjih deset godina", kao i da je u toku zvanična evakuacija stanovnika prema Bilicama. Takođe, glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković rekao je da, prema informacijama kojima raspolaže, u požaru nema povređenih.

Na sednici Štaba, na osnovu informacija vatrogasnih komandanata sa terena, zaključeno je da se ne pribegava izdavanju komandi za evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva Zatona i Rasline.

Odlučeno je da se Osnovna škola u Bilicama pripremi za prihvat stanovnika Rasline i Zatona, kao i turista iz tih mesta koji na vlastiti zahtev žele da provedu ovu noc dalje od opožarenog područja. Gradsko društvo Crvenog krsta Šibenik za njih je osiguralo ležajeve i vodu za piće.

Prema informacijama Štaba civilne zaštite grada Šibenika, dvadesetak osoba sa područja Zatona i Rasline, uglavnom stranih turista, smešteno je u hostelu u Skradinu. Stanovnici ta dva mesta koji su se, u strahu od požara, u večernjim satima sklonili u Bilicama organizovanim prevozom, vraćeni su svojim kućama.

Komentari (0)

Evropa