Region

Plenković: Hrvatska se odgovorno priprema za zimske mesece

Komentari

Autor: Fonet

15/07/2022

-

23:45

Plenković: Hrvatska se odgovorno priprema za zimske mesece
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras kako očekuje da će cene goriva u iduće dve sedmice ostati u okvirima približno današnjim i najavio nastavak obuzdavanja inflacije kombinacijom više mera, poreskih rasterećenja i subvencija, javlja Hina.

"Prema preliminarnim podacima koji su meni danas tokom dana bili dostupni čini mi se da će cene i dizela i benzina zaista malo varirati. Jedan malo ide dole, drugi malo ide gore, tako da bi to trebalo u iduće dve sedmice ostati približno u okvirima kakvi su danas", rekao je Plenković u centralnom Dnevniku HRT.

Na pitanje znači li to da cene goriva ostati zamrznute, premijer je rekao da će Vlada sigurno nastaviti sa dosadašnjom politikom, jer smatra "da je to dobro i korisno" za građane u ovom trenutku.

Govoreći o mogućoj nestašici gasa, Plenković je naglasio da zasad nema nikakvog paketa sankcija koji bi se odnosio na dotok gasa u zemlje EU, a da se Hrvatska odgovorno priprema za zimske mesece. On je rekao da je podzemno skladište plina Okoli u fazi punjenja.

"Mi ćemo do početka oktobra imati više od 90 odsto. To se mora ispuniti, mi smo dali vrlo jasan zadatak Hrvatskoj elektroprivredi, dali smo garancije, sredstva su tu. Proces traje i to je izrazito važno za Hrvatsku, da osiguramo dovoljno rezervi. Inače će gas dolaziti kontinuirano", rekao je Plenković.

Komentarišući rekordnu stopi inflacije od 12,1 odsto, on je podsetio je da je to posledica geopolitičkih okolnosti i niza poremećaja koji dovode do inflatornih pritisaka.

"U toj situaciji, mi ćemo kombinovati sve ono što nam je na raspolaganju - od protivcikličnih mera, do poreskog rasterećenja i subvencija. Ključ je da pomažemo onima kojima je to najpotrebnije", poručio je hrvatski premijer.

Komentari (0)

Evropa