Region

U Istri uvedene restrikcije vode: Nema tuširanja na plažama i kupalištima

Komentari

Autor: Tanjug / HRT

18/07/2022

-

11:36

U Istri uvedene restrikcije vode: Nema tuširanja na plažama i kupalištima
U Istri uvedene restrikcije vode: Nema tuširanja na plažama i kupalištima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stepena, odnosno zabrana korišćenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova, javnih i privatnih površina, javnih zelenih površina, kao i za tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su pijace i ribarnice.

Ta mera je doneta na sastanku istarskog župana s gradonačelnicima i direktorima vodovoda u petak, jer hidrološka situacija na području Istre već neko vreme nije povoljna, a znatnije padavine se ne očekuju u narednih mesec dana, prenosi Seebiz.

Istarski župan Boris Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu "kako ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere, sve u cilju stalnog snabdevanja pitkom vodom naših građana i gostiju".

Meteorolozi najavljuju da će Hrvatsku ove nedelje zahvatiti novi toplotni talas, pa bi suša mogla da potraje.

Kontrolu sprovođenja mere redukcije korišćenja pitke vode obavljaće komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršioce delomično ili potpuno isključiti iz sistema vodosnabdevanja, sve dok traju mere redukcije, navodi se u informaciji.

HRT podseća da je ovakva mera poslednji put uvedena pre deset godina, navodeći da je tada stanje bilo i malo bolje nego sada. Problem je što je ove godine vrhunac potrošnje vode, koji se inače dosegne krajem jula ili početkom avgusta, bio mnogo ranije, već krajem juna. 

U zaključku župana Borisa Miletića o uvođenju mera redukcije korišćenja pitke vode navodi se da će zaključak biti opozvan čim se hidrološke prilike u Istarskoj županiji stabilizuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa