Evropa

Temperature predviđene za 2050. godinu stižu sledeće nedelje: Ekstremne vremenske prilike upalile crveni alarm u Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

15/07/2022

-

23:27

Temperature predviđene za 2050. godinu stižu sledeće nedelje: Ekstremne vremenske prilike upalile crveni alarm u Evropi
Temperature predviđene za 2050. godinu stižu sledeće nedelje: Ekstremne vremenske prilike upalile crveni alarm u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klimatska kriza dovela je vremenske prilike do ekstrema širom sveta, a temperature na severnoj hemisferi bile su posebno osetljive na ove promene. Pre dve godine meteorolozi u Velikoj Britaniji sporveli su zanimljiv eksperiment - kako će izgledati vremenska prognoza 2050. godine?

Meteorolozi iz Britanske meteorološke službe, zvanične agencije u Ujedinjenom Kraljevstvu, istražili su klimatske modele u leto 2020. godine kako bi videli kakve bi temperature mogle da se prognoziraju za 2050. godinu, odnosno tri decenije kasnije.

"Nije stvarna vremenska prognoza. Primeri prihvatljivog vremena na osnovu klimatskih projekcija", rekli su oni tada.

Međutim, ono što je bilo samo "verovatno" u ponedeljak i utorak postaće stvarnost - 28 godina ranije.

Sajmon Li, naučnik sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, primetio je upadljivu sličnost između projekcija za 2050. godinu i prognoze za početak sledeće nedelje u Velikoj Britaniji.

"Danas je prognoza za utorak šokantno skoro identična za velike delove zemlje", napisao je on na Tviteru, dodajući u kasnijoj objavi da "ono što dolazi u utorak daje uvidu u budućnost".

Kako prenosi CNN, predviđa se da će temperature biti 10 do 15 stepeni više od uobičajenih početkom sledeće nedelje u Velikoj Britaniji. Najviša temperatura mogla bi da se približi 40 stepenu, što je tamošnje meteorologe navelo da izdaju "crveni" alarm. Ovo bi bio temperaturni rekord u Velikoj Britaniji. Najviša temperatura u zemlji ikada iznosila je 38,7 stepeni i izmerena je u Botaničkoj bašti Kembridža 2019. godine.

To je takođe i jasan znak koliko brzo klimatska kriza menja vreme. Slična situacija pogodila je SAD prošlog leta, kada je severozapad Pacifika danima bio zahvaćen ekstremnom vrućinom.

Ekstremne temperature u Evropi

Inače, Evropa se trenutno bori sa šumskim požarima, a još nekoliko stotina ljudi evakuisano je iz svojih domova zbog požara koji se šire Španijom, Portugalijom i Francuskom, preneo je Rojters.

Temperature u Portugalu su malo pale, ali se i dalje očekuje da će u nekim mestima sutra biti oko 40 stepeni, dok je u pet okruga proglašen crveni meteo alarm. Više od 1.000 vatrogasaca se bori protiv 17 požara na otvorenom, saopštile su portugalske vlasti.

U Španiji je izbio novi požar na jugu zemlje, nakon što su cele nedelje vatrogasci imali problema sa vatrenim stihijama u zapadnim i centralnim pokrajinama Danas je iz pokrajine Malaga evakuisano više od 400 ljudi, iz grada Mihas.

Svetska meteorološka organizacija je navela da je toplotni talas pogoršao kvalitet vazduha, posebno u gradovima.

Portugalska ministarka zdravlja Marta Temido izjavila je u četvrtak da se zdravstveni šitem suočio sa "posebno zabrinjavajućom" nedeljom zbog toplotnog talasa i da su neke bolnice pune.

Od 7. do 13. jula, u Portugaliji je registrovano 238 smrtnih slučajeva povezanih sa visokim temperaturama, saopštile su zdravstvene vlasti, dok je Španija u prva tri dana toplotnog talasa registrovala 84 smrtna slučaja, takođe zbog vrućina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa