Region

Burne reakcije u Sarajevu zbog mogućnosti da Šmit iskoristi ovlašćenja i nametne izmene Izbornog zakona

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

12:52

Burne reakcije u Sarajevu zbog mogućnosti da Šmit iskoristi ovlašćenja i nametne izmene Izbornog zakona
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Informacija da bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit mogao da primenom tzv. bonskih ovlašćenja nametne izmene Izbornog zakona, uoči Opštih izbora zakazanih za 2. oktobar, izazvala je burnu reakciju u redovima bošnjačkih stranaka.

Hrvatski član Predsedništva BiH, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić izjavio tim povodom da je siguran da građani BiH, kako kaže, nisu spremni da prihvate antievropska rešenja koja produbljuju etničke podele u izbornom zakonu.

Komšić poručuje visokom predstavniku da bi pre nego donese takvu odluku trebalo dobro da razmisli.

Trebalo bi, kaže, da bude siguran da odluka na štetu građana i države BiH, ne može proći bez posledica.

Komšić očekuje da se sve, kako kaže, probosanske opcije izjasne o "produbljivanju etničkih podela u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine".

Peđa Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine je oštro kritikovao mogućnost da izborni zakon bude izmenjen nametnutim rešenjem po zahtevima HDZ-a.

"Informacija da bi visoki predstavnik Smit u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao deo zahteva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana. Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrednostima EU takva bi izmena protivrečila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put doneo istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na celoj teritoriji BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni deo teritorije", kaže Kojović, preneo je sarajevski portal Klix.

Zastupnik u Parlamentu BiH, Saša Magazinović oglasio se povodom najava da bi visoki predstavnik mogao da iskoristi ovlašćenja i nametne izmene izbornog zakona koje bi zadovoljile Hrvate u BiH.

Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima. Visoki predstavnik se konsultuje o nameri da izađe u susret HDZ-u izmenama koje se odnose na formiranje vlasti," napisao je Magazinović na Tviteru.

Magazinović smatra da je to pogrešno i da je, kako navodi, uvođenje nove diskriminacije na pomolu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa