Region

Hiljadu vatrogasaca se bori s požarima u Sloveniji: Plamen tri puta viši od borova, eksplozije mina više i ne broje

Komentari

Autor: Jutarnji, RTV Slo, Tanjug

21/07/2022

-

22:01

Hiljadu vatrogasaca se bori s požarima u Sloveniji: Plamen tri puta viši od borova, eksplozije mina više i ne broje
Hiljadu vatrogasaca se bori s požarima u Sloveniji: Plamen tri puta viši od borova, eksplozije mina više i ne broje - Copyright Tanjug/STA/Katja Kodba

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački vatrogasci već peti dan se bore sa velikim požarima. U akcijama gašenja učestvuje hiljadu vatrogasaca, a pomažu im vojni i policijski helikopteri, ali i kanader iz susednih zemalja.

Najrazorniji požar se pre dva dana proširio od italijanske granice i unišio dve hiljade hektara zemljišta, piše Jutarnji list.

Kako prenosi RTV Slovenija, sada su tri najveća požarna područja kod Nove Vasi, Vojščice i na liniji Cerje-Trstelje. Glavni zadatak svih snaga je zadržavanje vatrene linije ispred puta Temnica-Renče, saopštio je regionalni štab civilne zaštite za severnu Primorsku. Vatrogasci se smenjuju 12 sati, vidno su iscrpljeni.

U gašenju vatre učestvuju i transportni avioni Pilatus kao i tri helikoptera iz Austrije, Slovačke i Hrvatske.

Evropski poverenik za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič je u utorak zahvalio susednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, no upozorio je i na ograničenost takve pomoći u vreme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

U popodnevnim satima vatra se približila Kostanjevici na Krasu na nekoliko stotina metara. Iako je prethodno požar u tom delu lokalizovan, on se ponovo rasplamsao. Vatrogasci su imali dosta problema, ali za sada izgleda da su uspeli da zaustave širenje vatre u pravcu sela, naveo je komandant civilne zaštite Srečko Šestan.

Ranije ugrožena sela više nisu u opasnosti, te evakuisani stanovnici mogu da se vrate domovima, javila je novinarka RTV Slovenija.

Meštani stanje opisuju kao "očajno" dok zajedno s vatrogascima pokušavaju spasiti "što se spasiti da", prenosi Jutarnji.hr.

Tadej Rogelja jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evekuisana i zajedno sa još desetak meštana pokušava da spasi kuće od požara koji je udaljen nekoliko stotina metara.

"Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća", rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovenačku televiziju.

Gašenje otežavaju neeksplodirane mine

Gašenje požara otežava snažna bura i teren na kojemu je još dosta zaostalih neekspolodiranih mina iz vremena Prvog svetskog rata.

Darko Zonjić iz Nacionalne jedinice za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava izjavio je za STA da su ljudi na terenu "prestali da broje eksplozije".

Evidentiraju se samo eksplozije u blizini puteva, a lokacije će biti naknadno pregledane.

Iz sela Selo na Krasu i Korita juče je uklonjeno 18 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, a dva su uklonjena danas, naveo je Zonjić, prenosi STA.

Komentari (0)

Evropa