Evropa

Veliki požari na granici Slovenije i Italije, protiv vatre se bori više od hiljadu vatrogasaca

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

20:34

Veliki požari na granici Slovenije i Italije, protiv vatre se bori više od hiljadu vatrogasaca
Veliki požari na granici Slovenije i Italije, protiv vatre se bori više od hiljadu vatrogasaca - Copyright Tanjug/STA/Rosana Rijavec

veličina teksta

Aa Aa

Više od hiljadu vatrogasaca bori se protiv ogromnih požara na granici Italije i Slovenije, javljaju danas slovenački mediji. Požar se sa italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha u kojima učestvuju tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova Vas, gde se sprovodi evakuacija stanovništva, objavio je regionalni štab civilne zaštite pokrajine Primorska. Najteža je situacija u Opštini Doberdob koja leži uz samu slovenačko-italijansku granicu, javljaju tamošnji mediji.

Sloveniji pomaže i Hrvatska, pa je kanader CL-415 iz sastava Protivpožarnih namenski organizovanih snaga Oružanih snaga RH upućen u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu, prenosi Index.hr.

U Krasu su se oglasile sirene te je proglašena opšta opasnost, javlja 24ur.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) javila je da dodatna pomoć stiže iz Hrvatske, i da je u popodnevnim satima iz Umaga i Pazina upućeno devet vatrogasaca sa četiri autocisterne.

Slovenačko ministarstvo odbrane navodi da u pomoć stižu austrijske i italijanske kolege.

"Sada je ključno spasti naselja. Jedno naselje je već evakuisano. Jak vetar se vrlo brzo širi. Vojska i policija gase iz vazduha, a gašenje otežava dim. Aktivirane su dodatne vatrogasne jedinice iz cele Slovenije", objavljena je izjava ministra odbrane Marijana Šarca na Tviteru ministarstva.

Komentari (0)

Evropa