Region

Grad Zagreb na hlađenju štedi energente, klima uređaji na 25 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

09:31

Grad Zagreb na hlađenju štedi energente, klima uređaji na 25 stepeni
Grad Zagreb na hlađenju štedi energente, klima uređaji na 25 stepeni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grad Zagreb odlučio je da u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja bude povećana sa 22 na 25 stepeni Celzijusa, a uvodi i noćni režim hlađenja. Očekuje se da će tako biti ostvarena ušteda u količini utrošene energije od barem 20 odsto.

Te mere su odgovor na nepovoljnu situaciju sa energentima i preporuke za mere štednje Evropske komisije, izjavila je za Hinu portparolka Grada Zagreba Dinka Živalj.

Uštedi bi trebalo da doprinese i noćni režim hlađenja, prema kojem se od 18 sati uveče do pet sati ujutro klima jedinice pale samo ako temperatura pređe 35 stepeni Celzijusa.

Gradska uprava nije prva koja je najavila štednju na hlađenju. Prethodno je zagrebački Prirodno matematički fakultet (PMF) objavio da uvodi restrikciju električne energije ograničenom temperaturom hlađenja prostorija na najviše 25 stepeni, što će im doneti uštedu 20 odsto struje.

Njihov moto je da ne treba čekati ni Evropsku komisiju ni hrvatsku vladu kako bi se racionalno trošila energija. Odluku o ograničenoj temperaturi rashlađivanja prostorija doneo je Kolegijum fakulteta još u maju, a podsetnik je svim zaposlenima poslat 27. juna kada je počeo prvi toplotni talas.

Fakultet je pritom finansirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odseka ukupne snage od 192 kW. Za dve sedmice će, kažu, raspisati tender za izvođenje tih radova, piše Jutarnji list.

Dekan Fakulteta Mirko Planinić kaže da su osim toga naručili Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta.

"PMF želi da bude primer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da menjamo društvo znanjem", rekao je Planinić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa