Region

Bukte požari u regionu zbog visokih temperatura, vatra guta hektare šuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2022

-

10:48

Bukte požari u regionu zbog visokih temperatura, vatra guta hektare šuma
Bukte požari u regionu zbog visokih temperatura, vatra guta hektare šuma - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, Tanjug/GSS Srbije, Tanjug/Siniša Kupinović

veličina teksta

Aa Aa

Bukte požari u celom regionu zbog visokih temperatura. Vatra se i dalje širi u slovenačkom Krasu, vatrogasci sa zemlje, ali i vazduha nisu uspeli da obuzdaju vatrenu stihiju. Izbio je požar i u području Nacionalnog parka "Sutjeska" u BiH, ali i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos velikim naporima vatrogasaca gašenju iz vazduha, a do smirivanja bi moglo doći sledeće sedmice, kada meteorolozi očekuju veće padavine na tom području.

Na terenu je noćas bilo oko 800 vatrogasaca koji su sprečavali širenje vatre i gasili "manja žarišta", izjavio je jutros Stanko Močnik, komandant vatrogasaca na terenu, prenosi Hina.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana, a požar se od jutros gasi do sada najvećim kapacitetima iz vazduha. Od jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera. 

Hrvatska poslala kanader

Hrvatska je danas ponovo poslala avion kanader i helikopter za pomoć slovenačkim snagama u gašenju požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, saopštilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

profimedia

 

U gašenje aktivnog požara na slovenačkom Krasu četvrti dan zaredom poslati su protivpožarni avioni iz sastava Protivtpožarnih namenski organovanih snaga hrvatske vojske, kanader CL-415 i helikopter Mi-8 MTV, prenela je Hina.

"To je potvrda spremnosti naših protivpožarnih snaga, obučenosti pilota i njihove veštine u izuzetno zahtevnim uslovima, gde zajedno s vatrogascima i vazdušnim snagama drugih zemalja pomažu u zaustavljanju širenja vatre", poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Sloveniji je pružena pomoć na zahtev koji je upućen preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Pomoć iz Srbije

Srbija je juče uputila pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio 2.000 hektara u blizini granice s Italijom. Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić naveo je u saopštenju da su dva helikoptera poslata po hitnom postupku.

MUP Srbije

 

"U Sloveniju je poslato 13 predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije s dva helikoptera 'Agusta Bell 212' kapaciteta od po 1,5 tone vode, koji će od danas biti angažovani na gašenju velikog požara u Sloveniji, na Renškom vrhu", stoji u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Slovenije je saopštilo da će danas požarište posetiti ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji će se sastati sa slovenačkim ministrom odbrane Marjanom Šarecom u Centru civilne zaštite u Kostanjevici na Krasu, prenosi STA.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na podrucju gde bukti požar mogle da počnu sledeće sedmce, što bi znatno promenilo tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska

U Kanjonu reke Hrčavke na području Nacionalnog parka "Sutjeska" izbio je požar na izuzetno nepristupačnom terenu, saopšteno je za RTRS iz Republičke uprave civilne zaštite.

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske angažovan je na gašenju požara, potvrdio je direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

profimedia

 

Novitović je u izjavi za Srnu izrazio nadu da će u toku dana, što se tiče Helikopterskog servisa, sve aktivnosti na gašenju i stavljanju pod kontrolu požara u Nacionalnom parku Sutsjeska biti završene.

Kad je reč o drugim delovima Republike Srpske, Novitović je naveo da prema jutrošnjem pregledu nema drugih aktivnih požara koji ugrožavaju imovinu, materijalno-tehnička sredstva i živote ljudi.

Oko podneva požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska" stavljen je pod kontrolu. Direktor parka Aleksandar Kovač je rekao da su angažovane sve raspoložive snage nacionalnog parka i Civilne zaštite, koje, uz podršku helikoptera drže požar pod kontrolom, prenosi Srna.

Požar u kanjonu Hrčavke rasplamsao se na izuzetno nepristupačnom terenu nakon što je ugašen prethodni, koji se dogodio na lokalitetu Prijevora u opštini Bileća i trajao tri dana.

Požari u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, u Nikšiću, trenutno su aktivna tri požara. U lokalnoj službi zaštite i spasavanja ističu da je dnevno operativno do 30 vatrogasaca.

"Mi imamo dva stara kamiona, imamo četiri nova, imamo tehničko vozilo, imamo navalno vozilo. Ne možemo da kažemo da ćemo moći da odgovorimo svim požarima, ako bude kao prošla godina, ali nama su i sad svakodnevno sva vozila na terenu", rekao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

profimedia

 

O požarnoj sezoni su juče pričali i na sednici Vlade Crne Gore. Ministar odbrane Raško Konjević rekao je da će biti neophodno rezervisati 100.000 eura za gorivo za helikoptere Vojske, koji će gasiti eventualne požare tokom avgusta.

Požari u Severnoj Makedoniji pod kontrolom

Požari u Severnoj Makedoniji od prethodna dva dana stavljeni su pod kontrolu, saopštio je Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje krizama.

"Požari su stavljeni pod kontrolu. Vatrogasne jedinice su danonoćno u stanju pripravnosti", objavio je na Fejsbuku ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je predsedavao sednicom Odbora.

Na sastanku se pričalo o merama predostrožnosti za sprečavanje novih požara i zaključeno je da će ekipe nastaviti rad na gašenju vatre u opštini Berovo, prenela je novinska agencia MIA. Požar na teritoriji opštine Berovo bio je aktivan do petka uveče, ali je sprečeno širenje.

Vlado Klincarski iz javnog preduzeća "Makedonske šume - Maleševo - Berovo" rekao je da ostaje da se suzbije još jedan deo požara u Berovu, zbog problema sa jakim vetrom i visokim temperaturama.

Komentari (0)

Evropa