Region

Epilog sastanka stranaka u OHR: Šmit neće nametnuti politički deo izmena Izbornog zakona, ali hoće tehnički

Komentari

Autor: Klix

27/07/2022

-

15:29

Epilog sastanka stranaka u OHR: Šmit neće nametnuti politički deo izmena Izbornog zakona, ali hoće tehnički
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Lideri političkih stranaka u Federaciji BiH bili su na sastanku u OHR-u povodom izbornih reformi koje visoki predstavnik Kristijan Šmit ima u planu. Nakon sastanka kazali su da Šmit neće nametnuti politički deo izmena Izbornog zakona, ali da hoće tehnički.

Predsednik SDP-a Nermin Nikšić je prvi izašao sa sastanka i saopštio da za sada neće biti nametanja problematičnih odluka o Izbornom zakonu, ali da Šmit ne odustaje od te opcije ukoliko proceni da je potrebno.

"Zadovoljan sam činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika. On se sad za sad bazira samo na transparentnosti izbornog procesa", rekao je Nikšić.

Predsednik NiP-a Elmedin Konaković je kazao da su svi prisutni zadovoljni onime što su čuli.

"Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Rekao je nekoliko puta i da razmišlja o cenzusu. Imali smo interesantna sastanak, na početku je Šmit vikao i lupao po stolu", rekao je Konaković.

Takođe navodi i kako je "stekao dojam da on mudro čeka da vidi da li ćemo se mi dogovoriti i onda ako se to ne desi da će nametnuti i politički deo".

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je pitao Šmita da kaže jasno i precizno koji su to politički predlozi izmena bili na stolu, međutim Šmit to nije hteo da odgovori, piše Klix.ba.

Na sastanku nisu bili Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović, ali su umjesto njih došli Alma Čolo iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a i savjetnica Dragana Čovića.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Kristijan Šmit, koji se, kako je naveo, lažno predstavlja kao visoki predstavnik i u funkciji je muslimanskih interesa, nema pravo ni da uđe u zgradu OHR-a, a kamoli da interveniše u zakonodavstvu BiH.

"Kristijan Šmit je obični kalkulant, spekulant i manipulator. BiH plaća izvor nestabilnosti, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a u funkciji je muslimanskih interesa. On nema pravo ni da uđe u zgradu OHR-a, a kamoli da interveniše u zakonodavstvu BiH", napisao je Dodik na Tviteru. Istakao je da muslimani više vole nelegalnog stranca za gospodara, nego Srbe i Hrvate za komšije.

Nastavljeni protesti

Za to vreme ispred zgrade Visokog preddstavnika nastavljeni su protesti nezadovoljnih građana.

Stotine okuljenjih je protiv predloženih izmena Izbornog zakona. Među parolama koje su okupljeni nosili je i "hoćemo građansku BiH, nećemo u torove".

 

 

U pitanju je treći po redu protest protiv odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, a okupljenij je značajno manje učesnika u odnosu na prvi dan.

Komentari (0)

Evropa