Region

Protest u Sarajevu protiv nametanja izbornog zakona, građani traže ostavku Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

20:20

Protest u Sarajevu protiv nametanja izbornog zakona, građani traže ostavku Šmita
Protest u Sarajevu protiv nametanja izbornog zakona, građani traže ostavku Šmita - Copyright Prinskrin/Youtube/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

veličina teksta

Aa Aa

Nezadovoljni građani među kojima su i politički lideri iz FBiH okupili su se večeras ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) Kristijana Šmita u Sarajevu na protestu protiv nametanja odluke o izmeni Izborni zakon i Ustava FBiH. Oni su zatražili ostavku Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, i najavili da će protest nastaviti sutra, ali bez političara.

Protestu je, prema prvim procenama, prisustvovalo više od sedam hiljada građana, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Okupljeni na protestu protiv najavljenih odluka Šmita o izmeni Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, zatražili su da se o mogućnosti nametanja izmena Izbornog zakona BiH zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije i poručili Šmitu da ovakav zakon sprovodi u Nemačkoj.

Na terenu je bio prisutan veliki broj policajaca koji žičanim ogradama osiguravaju prilaz zgradi OHR-a. Kako javljaju Nezavisne, protest je protekao mirno.

Građanima su se pridružili predsednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH Željko Komšić, predsednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić i drugi, prenosi Klix.ba.


Okupljenima se obratio predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović koji je rekao da je došao da iskaže svoj stav.

"Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne menja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon", poručio je Džaferović.

Deo građana je, kako su javile Nezavisne, negodovao zbog obraćanja Džaferovića i pokušao gda ga spreči da se obrati.

Građani pozivaju Šmita da im se obrati.

Na skup je juče pozvao Dervo Sejdić, a sinoć i danas su ga podržali gotovo svi lideri stranaka sa sedištem u Sarajevu.

"Ako nas, građane Bosne i Hercegovine sad svojim nametanjem rasističkog Izbornog zakona ne ujedini Kristijan Šmit u borbi protiv fašizma i rasizma neće nikad niko drugi", napisao je Dervo Sejdić na svom Fejsbuk profilu.

Bakir Izetbegović, predsednik Stranke demokratske akcije je danas, kako je izjavio, telefonski razgovarao sa Šmitom.

"Nisam mogao da verujem da će zaista biti spremnosti da uradi takve stvari. Moja preporuka je da se u to ne upušta jer je to političko minsko polje koje može naštetiti Federaciji ako to uradi. Danas sam razgovarao sa njim telefonom i uputio mu ista upozorenja i poruke", kazao je Izetbegović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa