Region

Hrvatske stranke u BiH traže pomoć međunarodne zajednice oko promene Izbornog zakona

Komentari

Autor: Fonet

24/07/2022

-

22:06

Hrvatske stranke u BiH traže pomoć međunarodne zajednice oko promene Izbornog zakona
Željko Komšić - Copyright Tanjug AP/Justin Lane

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici 12 stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) u BiH pozvali su  međunarodnu zajednicu da spreči eskalaciju krize i nasilje na koje poziva niz bošnjačkih stranaka, udruženja i aktivista kako bi sprečili promenu Izbornog zakona.

“Verujemo kako možemo računati na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice s ciljem smanjenja tenzija, sprečavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost, produbljuje međunacionalne podele i ugrožava stabilnost BiH“, navodi se u pismu HNS.

Kako prenosi Index. oni su izrazili zabrinutost zbog pretnji, spominjanja rata i nasilja nakon što se ove nedelje pojavila informacija da visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit namerava da nametne izmene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim bi se sprečilo da četiri puta brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate u tome entitetu nakon izbora.

“Zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koji šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija. Pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smeju se tolerisati”, ističe HNS.

Iz te krovne organizacije Hrvata u BiH podsećaju na niz napada na Hrvate u centralnom delu u zemlje u poslednja dva meseca za koje veruju da su posledica podizanja napetosti.

Ističe se da je cilj pokušaja sprečavanja izmena Izbornog zakona nastavak otimanja ustavom zajamčenih mesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

U tri navrata do sada glasovima dominantno Bošnjaka u državno Predsedništvo na poziciju predviđenu za Hrvate izabran je Željko Komšić.

On se kandidovao za izbore zakazane najesen, a sada,  preti opasnost da Bošnjaci nametnu Hrvatima i šest izaslanika u hrvatskome klubu Doma naroda, čime bi bili u mogućnosti ključne hrvatske stranke izbaciti iz izvršne vlasti.

Otkako je sredinom nedelje objavljeno da visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit namerava da izmeni Izborni zakon i uvede cenzus od tri posto kako bi se sprečile zloupotrebe s izborom poslanika za Dom naroda, probošnjačke stranke i javnost vode kampanju protiv njega.

SDP BiH je u subotu takav potez nazvao rasističkim, a član Predsedništva BiH Željko Komšić je odluku povezao s protivislamskim motivima. Istovremeno u Republici Srpskoj ne priznaju legitimnost Kristijana Šmita i njegovog izbora na funkciju.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će BiH biti ustavna ili je neće biti i da svako nametanje Kristijana Šmita nije adekvatno jer on nije legalno izabran i nema pravnog osnova da bilo šta donosi.

"Mi hoćemo ustavnu BiH. To što pokušavaju s tom pričom oko nametanja rešenja od visokog predstavnika, on je lažan, i svako njegovo nametanje nije adekvatno", rekao je Dodik posle sednice Predsedništva BiH.

On je ponovio da Šmit nije legalno izabran i nema pravnog osnova da bilo šta donosi, a sve odluke koje bude donosio nisu pravno valjane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa