Region

Šmit obavio konsultacije o nametanju izmena Izbornog zakona u BiH, čeka se odluka

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

16:36

Šmit obavio konsultacije o nametanju izmena Izbornog zakona u BiH, čeka se odluka
Intervju sa Visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit održao je konstultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim nametanjem izmena Izbornog zakona BiH pre Opštih izbora zakazanih za 2. oktobar, na čemu su insistirali Hrvati, a protive im se Bošnjaci.

Hrvati su, između ostalog, insistirali na izmenama Izbornog zakona kojima se onemogućilo bošnjačkoj većini u Federaciji BiH da preglasavaju njihove kandidate na izborima, pre svega za hrvatskog člana Predsedništva BiH i još neke državne institucije.

Šmit je konsultacije održao i sa liderom Demokratske fronte i članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem, koji je upravo na prošlim izborima kao Hrvat, izabran u to najviše državno telo glasovima Bošnjaka.

Kako prenosi sarajevski portal Vijesti, iz Komšićevog kabineta je saopšteno da je na konsultacijama zaključeno da će oni dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahteve za ocenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i Izborni zakon BiH.

"Naime, član Predsedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtev za ocenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsedništvo BiH”, stoji u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa