Region

I danas protest bošnjačkih stranaka ispred OHR, traže da se Šmit obrati

Komentari

Autor: Fonet

26/07/2022

-

11:35

I danas protest bošnjačkih stranaka ispred OHR, traže da se Šmit obrati
I danas protest bošnjačkih stranaka ispred OHR, traže da se Šmit obrati - Copyright Prinskrin/Youtube/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

veličina teksta

Aa Aa

Protest građana ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu, zbog najavljene odluke Kristijana Šmita o primeni bonskih ovlašćenja radi izmena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, održan je i danas uz verbalne sukobe sa policijom, a novi skup zakazan je za stutra.


OHR se još nije oglasio tim povodom, izvestila je BHRT. Prema nezvaničnim informacijama koje su objavili mediji, izmene Izbornog zakona odnosile bi se na preraspodelu mandata iz kantonalnih skupština za federalni Dom naroda. Nekoliko hiljada građana okupilo se u ponedeljak uveče ispred zgrade OHR, a protest je podržalo više političkih stranaka.

Pojedini građani su jutros pokušali da blokiraju ulicu ispred OHR, što je sprečila policija, izvestio je portal klix.ba, navodeći da je "nekoliko građana sinoć prespavalo ispred zgrade OHR". Bilo je i verbalnih sukoba sa pripadnicima MUP Kantona Sarajevo.

Demonstranti su pravili buku kojom su dozivali Šmita, "navodeći kako su protiv dalje nacionalne podele države i protiv šovinizma". Demonstranti su poručili da ostaju ispred OHR sve dok Šmit ne izađe i objavi da je odustao od primene bonskih ovlašćenja. Kako je portal izvestio, sinoć su demonstrantima, kojih je bilo oko 7.000, podršku pružili predsednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH Željko Komšić, predsednik SDP Nermin Nikšić, lider SBB Fahrudin Radončić i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa