Region

Bilčik: Crna Gora lider za ulazak u EU, 2025. moguća finalizacija pregovora

Komentari

Autor: Fonet

27/07/2022

-

22:16

Bilčik: Crna Gora lider za ulazak u EU, 2025. moguća finalizacija pregovora
Vladimir Bilčik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora je lider u procesu pegovora i ima šansu da pokaže da je proširenje živo, a mislim da je realistična prognoza da može biti spremna za ulazak u EU do kraja mandata aktuelnog sastava Evropske komisije na leto 2024, izjavio je kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore Vladimir Bilčik.

Bilčik je za Eurokaz istakao da pre toga postoje određene prepreke koje Crna Gora mora da pređe, a prva je da odblokira i dinamizuje pristupne pregovore.

"Ne radi se o samo nekoliko političkih odluka, već o tome da Vlada pokaže rezultate na terenu. Moraju se angažovati ministarstva, mora postojati jasna posvećenost vođenju pregovora i na političkom i na tehničkom nivou, kao i konstantna komunikacija i saradnja sa Briselom", rekao je Bilčik, prenosi RTCG.

Dodao je da će pažljivo pratiti predsedničke izbore 2023. i parlamentarne izbore koji će, kako je ocenio, biti test demokratske zrelosti Crne Gore.

"Ako Vlada i rečima i delima ostane na evropskom putu kada sprovede reforme i prođe kroz izbore, uveren sam da 2025. može biti godina kada ćemo pričati o finalizaciji pregovora", poručio je Bilčik.

"Vlast prethodnih godina tapkala u mestu"

On je ocenio da je proteklih nekoliko godina Crna Gora tapkala u mestu, dodavši da su sve Vlade u poslednjih 10 godina evropsku integraciju opisivale kao svoj prioritet, "ali je Vlada Zdravka Krivokapića evropski put stavila pod znak pitanja".

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Bilčik je kazao da je EU uvek isticala da regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi moraju ići ruku pod ruku sa napretkom na evropskom putu.

"Ja podržavam svaku proevropsku regionalnu inicijativu koja ne pokušava da postane alternativa evropskoj perspektivi. U tom smislu, razumem one koji imaju pitanja vezana za Otvoreni Balkan, jer kad čujem kako neki lideri u regionu govore o toj inicijativi, a kako o evropskoj perspektivi, čini mi se da pozitivnije i afirmitivnije govore o Otvorenom Balkanu", rekao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, ekstremno je važno da tekuća debata na tu temu ne deli i ne podriva snažnu parlamentarnu većinu u smislu donošenja ključnih odluka za napredak Crne Gore na evropskom putu, a smatra da Crna Gora treba otvoreno da analizira sve aspekte Otvorenog Balkana.

Komentari (0)

Evropa