Region

Pozdrav "Za dom spremni" uskoro bi mogao da bude kažnjiv - šta donose nove izmene Krivičnog zakona u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Večernji, Index

22/06/2021

-

15:25

Pozdrav "Za dom spremni" uskoro bi mogao da bude kažnjiv - šta donose nove izmene Krivičnog zakona u Hrvatskoj
Pozdrav "Za dom spremni" uskoro bi mogao da bude kažnjiv - šta donose nove izmene Krivičnog zakona u Hrvatskoj - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsku očekuju izmene Krivičnog zakona kojima bi se zabranilo korišćenje ustaških simbola, među kojima je i pozdrav "Za dom spremini". Predlog zakona bi u parlament, prema najavi, trebalo da stigne pre letnje pauze.

To je potvrdio i predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus. On je rekao da se trenutno "dorađuje finalna verzija predloga".

profimedia

 

Smatra i da u današnjoj parlamentarnoj većini nema nikoga ko bi mogao da bude protiv izmena Krivičnog zakona kojim bi ustaški pozdrav "Za dom spremni" postao krivično delo.

"Mislim da postoje svi uslovi za to, jer u sastavu onih koji podržavaju Vladu se nalaze i zastupnici manjina i oni koji su direktne žrtve NDH. Postoji još nekoliko članova vladajuće većine koji su te orijentacije i zastupanja da to potpomognemo", poručio je Kraus, upitan da li je realno da postojeća većina usvoji izmene Krivičnog zakona.

Kraus je objasnio da predlog izmena zakona sadrži zabranu ustaških simbola i negiranja istorije, odnosno žrtava NDH i logora.

Pupovac: Civilizacijsko pitanje

 Milorad Pupovac, predsednik SDSS ocenio je da je donošenje izmena Krivičnog zakona civilizacijsko je pitanje za sve političke aktere u Hrvatskoj.

"To je civilizacijsko pitanje kako bi se rešili nasleđa Drugog svetskog rata, posebno posledica ustaške vladavine od 1941. do 1945. godine", izjavio je Pupovac uoči obeležavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici.

profimedia

 

Na pitanje hoće li SDSS donošenjem izmena zakona usloviti podršku Vladi, Pupovac je odgovorio "da tu ne bi trebao niko nikome ništa uslovljavati".

"Možemo samo da razgovaramo o tome kako to da uradimo", kazao je.

Tomašević takođe podržao izmene zakona

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević poručio je da podržava najavljene izmene Krivičnog zakona.

AP/Darko Bandic

 

"Mi smo već i ranije najavili da podržavamo tu zabranu i izmenu Krivičnog zakona", rekao je on, a na pitanje da obrazloži zašto, dodao je:

"Zato da se država jasno odredi u vezi sa tim i da nema nekih interpretacija kod različitih sudova i da tu bude jasno kao dan što je dozvoljeno, a šta nije".

Čačić i Dončić za zabranu ustaških simbola

Predsednik Reformista, članice vladajuće koalicije, Radimir Čačić i potpredsednik opozicionog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavili su da će podržati predlog izmena Krivičnog zakona o zabrani ustaških simbola na inicijativu predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

"Apsolutno ćemo podržati, mi smo tog stava oduvek", kazao je Čačić.

Poručio je da nijedna vlada u Hrvatskoj do sada, pa ni aktualna, nije smogla snage da donese takav zakon.

I Dončić je najavio podršku izmenama pomenutog krivičnog zakona i izrazio nadu da će ih vladajuća većina prihvatiti predložene izmene, preneli su hrvatski mediji.

Nobilo: Kazna do 10.000

Najavljenu izmenu Krivičnog zakona komentarisao je i advokat Anto Nobilo koji je rekao za N1 da predlog izmena nije video, ali da smatra da je jasno da simbole koji predstavlja NDH, treba zabraniti.

Objasnio je da se trenutno sudi po opštem propisu koji govori o remećenju javnog reda i mira, te da se radi o tumačenju zakona, a zakonom se ne može, kako je ukazao, sve predvideti.

"Oni koji su želeli da miniraju, to su izminirali i napravili nekoliko presuda koje su bile dijametralno suprotne. Ako su naše sudije samostalne i mogu da donose presude, treba da napravimo zakon. Austrijanci su napravili prekršajnu kaznu od 10.000 evra i nestale su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Blajburg je rešena stvar", zaključio je Nobilo.

Titov spomenik išaran ustaškim simbolima

Inače, danas, kada Hrvatska obeležava 80-godišnjicu antifašističke borbe u Puli je spomenik doživotnom predsedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu ponovo osvanio prešaran ustaškim simbolima, uz natpis "Pavelićev park".

Precrtan je deo spomenika na kojem je spomen žrtvama fašizma, a na smom spomeniku je ispisano i ustaško slovo "U".

Istarski župan Boris Miletić izjavio je da Pula danas svedoči sramotnom činu.

"Svedočimo sramotnom činu već drugi put u poslednjih dvadeset dana, i to, nažalost, na dan kada se širom Istre i u celoj zemlji obeležava Dan antifašističke borbe", rekao je župan.

Podsetio je da je 90-tih godina širom Hrvatske uništeno i oštećeno preko 3.000 partizanskih spomenika.

"Mi u Istri smo tada očuvali svoje i zato je posebno tužno što se u današnje vreme događaju ovakvi incidenti", rekao je Miletić.

Komentari (0)

Evropa