Region

Težak udes u Hrvatskoj odneo 12 života: Prevrnuo se autobus poljskih registracija, teško povređeni se bore za život

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2022

-

08:11

Težak udes u Hrvatskoj odneo 12 života: Prevrnuo se autobus poljskih registracija, teško povređeni se bore za život
Težak udes u Hrvatskoj odneo 12 života: Prevrnuo se autobus poljskih registracija, teško povređeni se bore za život - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar, Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Prilikom sletanja autobusa poljskih registarskih tablica sa auto-puta u Hrvatskoj poginulo je 12 osoba, saopštio je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

On je naveo da je 11 osoba poginulo na mestu nesreće, a da je još jedna preminula u bolnici, prenosi portal Index. Božinović je dodao da među teže povređenima ima onih koji se bore za život.

"Dosta je ozleđenih ljudi. U ovoj nesreći imamo samo one koji su izgubili život i one koji su povređeni. Nema nikoga ko je prošao bez povrede", rekao je Božinović.

profimedia

 

Naveo je da su u da su u autobusu bila 43 putnika.

"Autobus je išao iz mesta u blizini Varšave. Prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala ići na hodočašće u Međugorje", rekao je Božinović.

Do nesreće je došlo oko 5.40 sati na 62. kilometru auto-puta A4 u smeru ka Zagreba, između mesta Jarek Bisaški i Podvorec. Svi stradali su poljski državljani.

Božinović je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Varaždinu, rekao da je autobus odvezen na bezebedni prostor za pakiranje, a stvari putnika ostavljene u prostorije Policijske varaždinske uprave i da će biti izdavane prema zahtevima, prenela je Hina.

On je dodao da su se uz hrvatske hitne službe, koje su u izuzetno kratkom vremenu izašle na teren, u pomoć i razgovor sa unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa koji MUP sprovodi svako leto "Hrvatska sigurna turistička destinacija".

Uspostavljena je i stalna komunikacija između varaždinske policije, MUP-a, Ministarstva spoljnih poslova i poljske ambasade, kao i psihološka pomoć koju u Varaždinu organizuje Crveni krst Varaždinske županije.

"Ona je namenjena pre svega žrtvama, međutim, ona je po potrebi na raspolaganju i svim pripadnicima hitnih službi koji su prvi izašli na mesto nesreće, što je samo po sebi, s obzirom na veličinu tragedije, nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći ili civilne zaštite", rekao je Božinović.

Hodočasnici išli u Međugorje

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da se radi o hodočasnicima koji su išli u Međugorje.

Moravjecki je nakon tragične nesreće u Hrvatsku uputio ministra zdravstva Adama Vojčeha Nidžjelskog i zamenika ministra spoljnih poslova Marcina Pržidaša, a s njima su otputovali i lekari i psiholozi, prenosi PAP.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazili su saučešće svojim poljskim kolegama. Poljski mediji preneli su da su među poginulima tri sveštenika i šest časnih sestara.

U međuvremenu, oglasio se vlasnik autobusa koji je redakciji poljskog portala onet.pl potvrdio da autobus pripada kompaniji Megapol, a njihovo sedište je u Plonsku. Direktor Megapola tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

profimedia

 

"U šoku sam, vozaci nisu početnici i ne verujem da su mogli zaspati tokom vožnje", rekao je on povodom nekih izveštaja da se nesreća dogodila pošto je vozač zaspao.

Glavni poljski tužilac, Zbignjev Ziobro, pokrenuo je istragu povodom nesreće.

Večernji list navodi da iz Poljske u Hrvatsku hitno dolaze tamošnji ministar zdravlja, zamenik ministra spoljnih poslova i lekari i psiholozi iz timova za hitnu pomoć.

Predstavnici poljske ambasade u Zagrebu idu na mesto teške nesreće, rečeno je iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Šta se do sada zna o okolnostima nesreće

Autobus poljskih registarskih tablica sleteo je sa puta na auto-putu A4 u smeru ka Zagreba, a prema prvim informacijama, saopšteno je da je poginulo 11 ljudi, a da su povređene su 34 osobe, prenose hrvatski mediji. Sada je broj poginulih porastao na 12. 

Do sletanja autobusa je, kako navode hrvatski mediji, došlo na potezu od Brezničkog Huma do Komina, u smeru Zagreba, jutros oko 5.30 sati. U varaždinskoj Policijskoj upravi navode da je tačna lokacija između mesta Jarek Bisaški i Podvorec.

profimedia

 

Za sada nema zvaničnih informacija o uzrocima ove nesreće kao ni o okolnostima u kojima je do nje došlo.

"Zasad znamo da je smrtno stradalo 11 osoba, dok su drugi povređeni prevezeni u bolnice u Zagrebu i Varaždinu. Intervencija je završena, na terenu je još vatrogasaca koji dežuraju", izjavio je ranije komandant vatrogasaca Željko Nagy, prenosi Večernji list. 

Tanjug/AP

 

Policija je na mestu događaja i sprovodi uviđaj, a na lokaciju su stigle i ekipe Hitne pomoći kao i vatrogasci koji pomažu u izvlačenju povređenih.

"Prema dosadašnjim informacijama, u saobraćajnoj nesreći je više osoba smrtno stradalo, a veliki je broj teško povređenih. Na mestu događaja je uz policijske službenike angažovano i više ekipa Zavoda za hitnu medicinu s područja Varaždinske županije i Zagreba, kao i više ekipa vatrogasaca iz obe županije", saopštila je policija.

Tanjug/AP

 

Hrvatski autoklub je izvestio da se između čvorova Breznički Hum i Komin u smeru Zagreba jedno vreme vozilo jednom trakom uz ograničenje brzine od 40 km/h, ali je naknadno stigla informacija da je promet tom deonicom u smeeru Zagreba u potpunosti obustavljen, kao i da je organizovan  obilazak, prenosi Jutarnji list.

Komentari (1)

Megido

06.08.2022 09:33

Ljudi sve više rade, sve je duže radno vreme, odmora je malo. Telo jednostavno pregori i samo se "Isključi". Tako je verovatno bilo i sa ovim prevoznikom. Nesreće, suze, bol, neizvesnot šta će se dogoditi u narednih nekoliko sati, ne više ni dana, to je glavna odlika ovog našeg vremena koje Biblija jasno naziva poslednjim danima sveta kakvog poznajemo. Ipak postoji nada u uskrsenje i za ove nesrećne ljude. Saučešće rodbini nastradalih.

Evropa