Region

Sud BiH potvrdio da je osuđeni za ratne zločine Mahmuljin otputovao u Tursku, navodno na lečenje

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

12:19

Sud BiH potvrdio da je osuđeni za ratne zločine Mahmuljin otputovao u Tursku, navodno na lečenje
EPA/Fehim Demir - Copyright EPA/Fehim Demir

veličina teksta

Aa Aa

Sud BiH potvrdio je da je bio obavešten o odlasku osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina u Tursku, ali tek pošto je on napustio zemlju.

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema informaciji koju je dostavila njegova odbrana, nalazi na lečenju u Turskoj, rečeno je Srni u Sudu BiH.

"S tim u vezi, Sud obavlja potrebne istražne radnje u pogledu navoda advokata i u daljem postupku upućivanja će preduzeti adekvatne zakonske radnje", naveli su iz Suda BiH.

Navedeno je da osuđenom Mahmuljinu u toku i po okončanju krivičnog postupka nisu bile izrečene mere zabrane.

Jedan od advokata odbrane obavestio je Sud BiH da je Mahmuljin napustio zemlju, ali tek po njegovom odlasku.

Osuđeni ratni zločinac, nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, napustio je BiH i nalazi se u Turskoj.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Organizacije porodica srpskih žrtava iz Republike Srpske traže da Mahmuljin bude odmah deportovan, odnosno da za njim bude raspisana poternica.

Oštre reakcije iz Republike Srpske

Ova informacija iz Suda BiH uznemirila je javnost u Republici Srpskoj i izazvala oštre osude od boračkih organizacija, udruženja i pojedinaca.

Za presuđenim ratnim zločincem, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, Sakibom Mahmuljinom, treba raspisati međunarodnu poternicu kako bi bio smešten na izdržavanje sramotno male kazne, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, Milorad Kojić.

Kojić je istakao da odlazak Mahmuljina u Tursku umesto u zatvor ukazuje na to da je Srpska bila u pravu od samog početka.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, izjavila je da bekstvo Mahmuljina iz BiH predstavlja još jednu potvrdu da pravosuđe BiH pravi razdor i uništava BiH. Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice traži da Mahmuljin hitno bude deportovan u BiH i poslat u zatvor, rekao je Srni predsednik ove organizacije, Branimir Kojić.

Boračka organizacija Republike Srpske apeluje da se o begu osuđenog zločinca pokrene ozbiljna rasprava, kao i o smišljenom radu Suda BiH da za ratna dešavanja okrivi samo Srbe. Mahmuljinu je smišljeno omogućen beg u Tursku, što samo potvrđuje da Sud BiH radi u interesu Bošnjaka, a na isključivu štetu Srba, ocenio je predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da bošnjačko-muslimanske političke poluge nastavljaju da opstruišu istinu, pravdu i pravičnost kada su u pitanju ratni zločini nad srpskim narodom, a primer ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina je vrlo ilustrativan u tom smislu.

Pravosuđe BiH je svojim nedelovanjem omogućilo ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu da napusti BiH kada želi bez ikakvih mera zabrane, rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović. Mahmuljin je pobegao ju Tursku uz pomoć velikobošnjačkih sudija i predsednika Suda BiH Ranka Debeveca, smatra ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Komentari (0)

Evropa