Region

Trodnevna žalost u Crnoj Gori zbog tragedije na Cetinju: Muškarac ubio 10 osoba, među njima dvoje dece

Komentari

Autor: RTCG

12/08/2022

-

16:50

Trodnevna žalost u Crnoj Gori zbog tragedije na Cetinju: Muškarac ubio 10 osoba, među njima dvoje dece
Trodnevna žalost u Crnoj Gori zbog tragedije na Cetinju: Muškarac ubio 10 osoba, među njima dvoje dece - Copyright Prinskrin/RTCG

veličina teksta

Aa Aa

U napadu koji se oko 16 časova dogodio na Cetinju kada je muškarac nasumično pucao na građane ubijeno je 11 osoba, među njima dvoje dece, dok je šestoro ranjenih među kojima je i jedan policajac, rečeno je u Upravi policije za RTCG. Zbog ove tragedije Vlada Crne Gore je proglasila trodnevnu žalost.

U cetinjskoj bolnici hospitalizovane su četiri ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih transportovano u Klinički centar u Podgorici. Napadač je pucao i na decu.

Iz Urgentnog centra KC su kazali da je jedan muškarac je primljen sa najtežim povredama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala u operacionu salu i te povrede su prilično ozbiljno i oni su životno ugroženi.

Ivan Ivanović, v.d. direktora cetinjske bolnice je za TVCG da su dve osobe koje su hospitalizvane u toj ustanovi su van životne opasnosti, a da je jedan pacijent nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, 34-godišnji V.B. je pucao i na policiju, a u tom obračunu napadač je stradao. Policija je najpre pokušala da savlada napadača koji je pucao na ljude nasumično kod Vladinog doma. Taj deo grada je blokiran, pojačano je prisustvo policije a okupio se i veliki broj građana Cetinja.

Dežurna tužiteljka Andrijana Nastić rekla je da je sproveden uviđaj i da je na licu mesta zatečeno devet smrtno stradalih, a dvoje je preminulo u bolnici. Među preminulima je i ubica, a tela su poslata na obdukciju. Ona je navela da prema prvim saznanjima, napadača je ubio neko od građana, ali to je i dalje nepotvrđeno.

Svedok događaja rekao je RTCG da je igrom slučaja bio tu, da mu je teško da govori o tragediji. "To su traume koje ostaju, još uvek je nestvarno. Mogu misliti kakav je bol članova porodice", kazao je on.

Drugi svedok kazao je za RTCG da je u napadu ubijen sin njegovog brata, te da nije mogao da veruje da se to može desiti na Cetinju. "Ne znam čemu ovo vodi, čemu je ovo slutilo. Vidite građane, ne mogu da veruju. To je velika muka što se desilo", rekao je on.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović naveo je da je u pitanju nezapamćena tragedija koja pogađa celu crnu Goru.

"Stoga pozivam Vladu da proglasi Dan žalosti u državi. Povrijeđenima želim brzi oporavak", naveo je on.

Đukanović je kazao da i da je duboko potrešen i izrazio najiskrenije saučešće porodicama. "Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima", naveo je on.

Abazović je kazao da se dogodila tragedija koju Crna Gora ne pamti.  "Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz porodice nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane Prestonice Cetinje", napisao je on na Telegramu.

Sučešća od ambasadora i političara iz regiona

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori karen Medoks uputila je izraze najdubljeg saučešća porodicama žrtava tragedije na Cetinju, a povređenima poželela brz i uspešan oporavak.

"Koristim priliku i da odam počast hrabrosti policajaca koji su reagovali na ovu tragediju, kao i službama hitne pomoći koje pružaju podršku povređenima", navela je ona.

I ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa oglasila se ovim povodom.

"Užasnuta sam tragedijom na Cetinju. Moje najdublje saučešće porodicama i prijateljima nastradalih", napisala je ona na Tviteru.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću povodom ove tragedije.

"Uvaženi predsedniče Đukanoviću, s velikim žaljenjem sam primio vest o masakru koji se dogodio danas na Cetinju. Ovaj bezumni čin proizveo je nesagledive posledice i nevine žrtve te zaslužuje svaku osudu", navodi se u Komšićevom telegramu saučešća. Komšić je porodicama ubijenih i crnogorskom predsedniku izjavio najiskrenije saučešće, a svim povređenima poželeo brz oporavak.

Komentari (0)

Evropa