Region

Javna preduzeća iz Republike Srpske traže svoju predratnu imovinu iz Hrvatske: Pokrenuto više sudskih postupaka

Komentari

Autor: Glas Srpske/Tanjug

18/08/2022

-

10:20

Javna preduzeća iz Republike Srpske traže svoju predratnu imovinu iz Hrvatske: Pokrenuto više sudskih postupaka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske pokrenula je posredstvom riječkog advokata Vladana Zečevića više sudskih, upravnih i drugih postupaka pred nadležnim organima u Hrvatskoj, da bi javna preduzeća iz Republike Srpske konačno povratila svoju predratnu imovinu u ovoj državi.

Iz IRB-a su za banjalučki Glas Srpske naveli da je, nakon što je u avgustu prošle godine sklopljen ugovor sa Zečevićem, napravljen značajan iskorak u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa nekretnina javnih preduzeća iz Republike Srpske koje se nalaze na prostoru Hrvatske.

"S obzirom na to da se pomenute nekretnine nalaze na području druge države, ove aktivnosti za uređenje prava na nekretninama, uz primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, Aneks G, treba da se sprovode na prostoru Republike Hrvatske, samim tim i od strane advokata sa područja ove države", pojasnili su iz IRB-a.

Analizirajući dosadašnje rezultate naveli su da je u ovom periodu od 12 meseci, a na osnovu uvida na terenu i analize imovinsko-pravne dokumentacije, utvrđeno faktičko i pravno stanje svake pojedinačne nekretnine, što je bio i jedan od osnovnih zadataka riječkog advokata u skladu sa potpisanim ugovorom o pružanju pravnih usluga.

"On nam je dostavio pregled svih spornih nekretnina po nameni i gradovima, iz kojeg se vidi da se radi o par desetina. Reč je o nekadašnjim radničkim odmaralištima, zemljištu, poslovnim prostorima, prodavnicama, kancelarijama, skladištima i servisima. Najviše tih nekretnina se nalazi u regionu Dalmacije, Slavonije, Posavine i Banije. Neke od predmetnih nekretnina su i danas u funkciji, dok su neke devastirane zbog višegodišnjeg nekorišćenja", naveli su iz IRB, ne navodeći i koja sve to javna preduzeća potražuju svoju imovinu u Hrvatskoj.

Riječki advokat Vladan Zečević potvrdio je za Glas Srpske pokretanje ovih postupaka pred nadležni organima u Hrvatskoj, neotkrivajući pri tome više detalja.

"Hrvatska imovinu proglasila državnom i dala u zakup"

"Tokom proteklog perioda uradio sam dosta toga, utvrdio status ovih spornih nekretnina i stanje u kojem se nalaze. Izveštaj o tome sam dostavio i IRB-u koji me je angažovao nakon javnog poziva. U ovom trenutku mogu jedino toliko reći", rekao je Zečević.

Prema rečima advokata i predsednika udruženja "Oduzeta imovina" Zorana Ristića, Hrvatska već decenijama ignoriše Aneks G, u kojem je navedeno da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, na koju su građani ili druga pravna lica imali pravo 31. decembra 1990. biti priznata, zaštićena i vraćena od strane te države.

Umesto toga, kako kaže, Hrvatska je svu ovu imovinu proglasila državnom dajući je pod zakup na 30 godina.

"Taj proces i danas traje. Jedan privatnik iz Gruda nedavno je uložio ogroman novac u kupovinu, odnosno zakup hotela na Makarskoj rivijeri. I to ništa ne bi bilo sporno da se ne radi o imovini koja pripada Elektroprivredi BiH - kaže Ristić i dodaje da se vrednost imovine preduzeća iz BiH i Srbije u Hrvatskoj procenjuje na deset milijardi maraka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa